Vad inkognitoläget verkligen är bra för

#


Inkognitoläget i webbläsaren gör att du kan surfa utan att bli spårad. Här är de fall där det är obligatoriskt att använda den

De som bryr sig mer om integritet och säkerhet när de surfar på Internet använder ofta inkognito, eller privat surfning, vilket möjliggörs av ett särskilt läge som nu finns tillgängligt i alla webbläsare för datorer och mobila enheter. Det är dock få som verkligen vet vad som skiljer normal och inkognitosurfing åt.

Och det är inte bra, för då riskerar du att underskatta de (få) faror som fortfarande finns kvar, även om du använder inkognitoläget när du surfar. Andra anser däremot att inkognito-surfing endast är användbart när man ansluter från en väns dator eller en enhet som är tillgänglig för allmänheten. Ytterligare andra använder den från sin egen enhet, men bara när de ansluter till ett offentligt Wi-Fi-nätverk. Det råder stor förvirring och alltför många människor vet inte vad inkognitoläget egentligen är till för. Här är några svar som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av privat surfning.

Inkognitoläge: vad det innebär

Det framgår tydligt av namnet att inkognitoläget används för att förhindra att webbplatser du besöker känner igen och spårar dig. Huvudskälet till detta är att webbläsaren i inkognitoläget inte lagrar sökhistorik, cookies, nedladdningshistorik och inloggningsuppgifter som vi använder för att ansluta till webbplatser. Om vi till exempel försöker logga in inkognito på vår internetbank, kommer vi att bli ombedda att ange vårt användarnamn och lösenord, som webbläsaren skulle ange själv om vi inte var inkognito. Men var försiktig: om du laddar ner filer från Internet medan du är inkognito kommer dessa filer inte att synas bland de nedladdningar som registreras av webbläsaren, men de kommer fortfarande att finnas i minnet på den enhet som du laddade ner dem med.

Men det är inte allt: även när du surfar inkognito kan Internetleverantören som tillhandahåller den anslutning som du är ansluten till fortfarande spåra din enhets IP-adress. Även webbplatser kan göra detta, även om de har svårare att koppla dem till användaren. Vissa spår finns därför kvar även om vi surfar inkognito.


När man ska använda inkognito

När man ska använda inkognito

I ljuset av detta står det klart att inkognito-surfing är användbart i specifika fall. När vi använder någon annans dator, särskilt om det är en dator på en offentlig plats, bör vi aktivera den. När vi vill logga in på ett konto men inte vill att inloggningsuppgifterna ska sparas bör vi aktivera det. När vi vill öppna flera konton samtidigt på samma webbplats ska vi aktivera den. När vi vill söka efter produkter eller tjänster på nätet, men inte vill att annonser ska visa dessa produkter eller tjänster (eller liknande produkter och tjänster), bör vi aktivera den.


Lämna en kommentar