ASHX-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med ASHX-filtillägget är en ASP.NET Web Handler-fil som ofta innehåller referenser till andra webbsidor som används i en ASP.NET-webbserverapplikation.

Funktionerna i ASHX-filen är skrivna på programmeringsspråket C #, och ibland är referenserna så korta att en ASHX-fil bara kan bli en enda kodrad.

De flesta människor stöter bara på ASHX-filer av misstag när de försöker ladda ner en fil från en webbplats, som en PDF-fil. Detta beror på att ASHX-filen hänvisar till PDF-filen för att skicka den till webbläsaren för nedladdning men inte namnge den korrekt och bifogar .ASHX i slutet istället för .PDF.


Hur man öppnar en ASHX-fil

ASHX-filer är filer som används med ASP.NET-programmering och kan öppnas med alla program som kodar i ASP.NET, som Microsoft Visual Studio och Microsoft Visual Studio Community.

Eftersom det är textfiler kan du också öppna ASHX-filer med ett textredigeringsprogram som Notepad ++. Använd den här listan över bästa gratisredigerare för att se våra favoriter.

ASHX-filer är inte avsedda att visas eller öppnas av en webbläsare. Om du har laddat ner en ASHX-fil och förväntat dig att den innehåller information (som ett dokument eller annan sparad data), är det troligt att något är fel på webbplatsen och istället för att generera användbar information tillhandahöll den den här serversidan i stället.

Du kan tekniskt visa texten i en ASHX-fil med vissa webbläsare men det betyder inte att filen ska öppnas på det sättet. Med andra ord kan en riktig ASHX-fil, som innehåller läsbar text för ASP.NET-applikationer, visas i din webbläsare, men inte alla .ASHX-filer är faktiskt ASP.NET Web Handler-filer. Det finns mer om denna punkt nedan.

Det bästa tricket med en ASHX-fil är att helt enkelt byta namn på den till den typ av fil du förväntade dig att den skulle vara. Det verkar som om många egentligen är tänkta att vara PDF-filer, så om du till exempel laddar ner en ASHX-fil från ditt elföretag eller din bank, byter du bara namn på den som statement.pdf och öppnar den med en PDF-läsare. Använd samma logik för en musikfil (byt namn på den till fil.mp3), bildfil (.png eller .jpg) etc.

När dessa problem uppstår har webbplatsen du besöker som kör ASHX-filen någon form av problem och det här sista steget, där ASP.NET HTTP Handler som behandlar ASHX-filen på servern, inte namnger den till vad som helst .vad som helst. Så att byta namn på filen är bara du som gör det sista steget själv.

Om detta händer mycket när du laddar ner PDF-filer specifikt kan det finnas ett problem med PDF-plugin-programmet som din webbläsare använder. Du borde kunna åtgärda detta genom att byta webbläsare för att använda Adobe PDF-plugin istället.

Du kan inte bara byta namn på någon fil så att den har ett annat tillägg och förvänta sig att den fungerar korrekt eftersom ändring av filtillägget inte ändrar filformatet. Du kan till exempel inte byta namn på en .PDF-fil till en .DOCX-fil och anta att den öppnar bra i en ordbehandlare. Ett konverteringsverktyg är nödvändigt för riktiga filkonverteringar.

Hur man konverterar en ASHX-fil

Du behöver inte konvertera en ASHX-fil till något annat format om det inte är ett av filformaten som listas i dialogrutan "Spara som" i Microsoft Visual Studio eller något av de andra program som nämns ovan.

Formaten som listas där finns andra textbaserade format eftersom det är vad en riktig ASHX-fil är - en textfil.

Om ASHX-filen någonsin skulle ändras för att använda ett annat filtillägg, kommer det sannolikt att omedelbart sluta fungera inom ASP.NET-webbservern eftersom andra filer som refererar till den inte vet var filen är.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om du inte kan öppna en ASHX-fil, kontrollera att du faktiskt använder en ASHX-fil. Vissa filer använder filtillägg som ser ut som .ASHX när de egentligen bara stavas på samma sätt.

Till exempel är en ASHX-fil inte densamma som en ASH-fil, vilket kan vara en Nintendo Wii-systemmenyfil, Audiosurf Audio Metadata-fil eller KoLmafia ASH-skriptfil. I vart och ett av dessa fall krävs ett annat program för att öppna ASH-filen.

Detsamma gäller om du har en ASX-, ASCX-, ASHBAK- eller AHX-fil. Dessa är antingen Microsoft ASF Redirector-filer eller Alpha Five Library temporära indexfiler; ASP.NET Webbkontrollfiler; Ashampoo Backup-arkivfiler; eller WinAHX Tracker-modulfiler eller AutoHotkey-skriptfiler.

Tanken i alla dessa fall är enkel: undersök filtillägget för att se vilket program som kan öppna det, eller vilken tjänst / applikation som kan konvertera det till ett nytt format.


Lämna en kommentar