MDB-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En MDB-fil är en Microsoft Access-databasfil.
  • Öppna en med Access, MDBopener.com eller ett annat databasprogram.
  • Konvertera till ACCDB, CSV, Excel-format etc. med samma program.

Den här artikeln beskriver vad en MDB-fil är, flera alternativ du har för att öppna en och hur man konverterar en till XLSX, ACCDB och andra format.


Vad är en MDB-fil?

En fil med MDB-filtillägget är en Microsoft Access Database-fil som bokstavligen står för Microsoft Database. Detta är standarddatabasfilformatet som används i MS Access 2003 och tidigare, medan nyare versioner av Access använder ACCDB-formatet.

MDB-filer innehåller databasfrågor, tabeller och mer som kan användas för att länka till och lagra data från andra filer, som XML och HTML, och applikationer, som Excel och SharePoint.

En LDB-fil ses ibland i samma mapp som en MDB-fil. Det är en åtkomstlåsfil som tillfälligt lagras tillsammans med en delad databas.

Om din MDB-fil inte har något att göra med Microsoft Access kan det istället vara en Avid Media Database-fil som lagrar information om de mediefiler som används i ett Avid-videoredigeringsprojekt.

MDB-filer.

Även om de inte har något att göra med Microsoft Access Database-filer som beskrivs på denna sida, är MDB också en förkortning för en multidrop-buss, Memory-Mapped Database och Modular Debugger.

Hur man öppnar en MDB-fil

MDB-filer kan öppnas med Microsoft Access och förmodligen också några andra databasprogram. Microsoft Excel importerar MDB-filer, men dessa data måste sedan sparas i något annat kalkylarkformat.

Ett annat alternativ för att visa men inte redigera MDB-filer är att använda MDBopener.com. Du behöver inte ladda ner det här programmet för att kunna använda det eftersom det fungerar via din webbläsare. Den stöder både MDB och ACCDB, till och med låter dig exportera tabellerna till CSV eller XLS.

RIA-Media Viewer kan också öppna, men inte redigera, MDB-filer och andra som DBF, PDF och XML.

Du kan också öppna och redigera MDB-filer utan Microsoft Access med det kostnadsfria programmet MDB Viewer Plus. Access behöver inte ens installeras på din dator för att kunna använda detta program.

För macOS, MDB Viewer (det är inte gratis, men det finns en testversion) låter dig visa och exportera tabeller. Det stöder dock inte frågor eller formulär, och det redigerar inte heller databaser.

Några andra program som kan fungera med MDB-filer inkluderar Microsofts Visual Studio, OpenOffice's Base, Wolfram's Mathematica, Kexi och SAS Institutes SAS / STAT.

Avid Media Composer använder MDB-filer som genereras av det programmet. Eftersom dessa databasfiler skapas av programmet automatiskt används de också automatiskt av programvaran. Med andra ord finns det förmodligen inte ett sätt att öppna MDB-filen från programvarans menyknappar.


Hur man konverterar en MDB-fil

Om du kör Microsoft Access 2007 eller senare är det bästa sättet att konvertera en MDB-fil att först öppna den och sedan spara filen i ett annat format. Microsoft har steg-för-steg-instruktioner för att konvertera en databas till ACCDB-format.

Även om det är begränsat till att bara konvertera de första 20 raderna i tabellen, kan MDB Converter konvertera MDB till CSV, TXT och XML.

Som du läste ovan kan du importera en MDB-fil i Microsoft Excel och sedan spara den informationen i ett kalkylarkformat. Ett annat sätt att konvertera MDB till Excel-format som XLSX och XLS är med WhiteTowns MDB till XLS Converter.

Du kan prova det här gratis åtkomst till MySQL-verktyget om du vill konvertera MDB till MySQL.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Liknande filtillägg är inte alltid relaterade. Vad detta betyder är att du troligtvis inte kan öppna dem med MDB-filöppnare eller -omvandlare som nämns ovan.

MDB-filer har till exempel inget att göra med MBD-filer, som är Multimedia Builder Project-filer, även om de kanske låter likadana. MBD-filer fungerar bara med Multimedia Builder-programmet.

På samma sätt har MDB-filer lite att göra med MD, MDF (Media Disc Image), MDL (MathWorks Simulink Model) eller MDMP (Windows Minidump) filer. Dessa filer kan antagligen inte öppnas i en MDB-öppnare och inte heller kan en MDB-fil öppnas i de program som fungerar med dessa filformat.

Om du dubbelkontrollerar filtillägget för din fil och inser att du inte faktiskt har att göra med en Microsoft Access-databasfil, undersök filtillägget du behöver för att lära dig mer om de program som kanske kan öppna eller konvertera just det typ av fil.

Lämna en kommentar