Åtgärda Mso.dll-fel saknas eller hittades inte

Mso.dll-fel orsakas av situationer som leder till att mso.dll-filen tas bort eller skadas. Denna specifika DLL-fil används av Microsoft-program som MS Office och Visual Studio, så det är mer troligt att det syns när du använder dessa applikationer.

I vissa fall kan mso.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Det finns flera olika sätt som mso.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se mso.dll-fel:

Mso.dll hittades inte
Det här programmet kunde inte startas eftersom mso.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
Kan inte hitta [PATH] mso.dll
Filen mso.dll saknas.
Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: mso.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Kontexten för mso.dll-felet är en viktig information som kan vara till hjälp när du löser problemet.

Mso.dll felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation. Som nämnts ovan är det dock vanligast att se ett mso.dll-fel när du använder en Microsoft-produkt.

Felmeddelandet mso.dll kan gälla för alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Hur du åtgärdar Mso.dll fel

Ladda inte ner mso.dll från webbplatsen "DLL-nedladdning". Det finns många anledningar till att ladda ner en DLL-fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av mso.dll är det bäst att få den från dess ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av mso.dll-felet.

 1. Återställ mso.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" mso.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat mso.dll men redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa mso.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av mso.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har raderat filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Stäng alla onödiga öppna program och försök igen. Vissa användare har sett mso.dll-felet när systemminnet är för lågt för att ladda filer ordentligt, vilket effektivt fixar felet genom att stänga alla program eller filer som inte behövs just nu.

  Ett riktigt enkelt sätt att göra detta är att spara ditt arbete och sedan helt enkelt starta om datorn.

 3. Installera om programmet som använder mso.dll-filen. Om DLL-felet mso.dll uppstår när du använder ett visst program bör filen ominstalleras om du installerar om programmet.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Ominstallation av programmet som tillhandahåller mso.dll-filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 4. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa mso.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att mso.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 5. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att mso.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 6. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till mso.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen mso.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Mso.dll-filen är kanske inte relaterad till grafikkort - det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på felets sammanhang och felsöka därefter.

 7. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om mso.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 8. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av mso.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör verktyget för systemfilsgranskare återställa den.

 9. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Mso.dll-filen kan inkluderas i en av dessa uppdateringar.

 10. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Jag har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka mso.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 11. Reparera din installation av Windows. Om den enskilda mso.dll-felsökningsrådens ovan fel misslyckas bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till deras arbetsversioner.

 12. Använd en gratis registerrensare för att reparera mso.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga mso.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Jag rekommenderar sällan användning av registerrensare. Jag har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 13. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar mso.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort det bästa försöket att fixa mso.dll-felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.

 14. Felsök ett maskinvaruproblem om några mso.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.

Lämna en kommentar