Hur du åtgärdar Winhttp.dll saknas eller hittades inte fel

Winhttp.dll-fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av winhttp DLL-filen.

Winhttp.dll-filen är associerad med Microsoft Windows HTTP Services (WinHTTP).

I vissa fall kan winhttp.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Det finns flera olika sätt som winhttp.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se winhttp.dll-fel:

Winhttp.dll hittades inte
Det här programmet kunde inte startas eftersom winhttp.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
Kan inte hitta [PATH] winhttp.dll
Filen winhttp.dll saknas.
Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: winhttp.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Winhttp.dll-felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Kontexten för winhttp.dll-felet är en viktig information som kommer att vara till hjälp när du löser problemet.

Felmeddelandet winhttp.dll kan gälla för alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Hur du åtgärdar Winhttp.dll fel

Ladda inte ner winhttp.dll från en webbplats för "DLL-nedladdning". Det finns många anledningar till att ladda ner en DLL-fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av winhttp.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av winhttp.dll-felet.

 1. Återställ winhttp.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" winhttp.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den. Om du misstänker att du av misstag har raderat winhttp.dll men redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa winhttp.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av winhttp.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa winhttp.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att winhttp.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att winhttp.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder winhttp.dll-filen. Om DLL-felet winhttp.dll uppstår när du använder ett visst program bör filen ominstalleras om du installerar om programmet.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Ominstallation av programmet som tillhandahåller winhttp.dll-filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till winhttp.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen winhttp.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Winhttp.dll-filen kan eller inte är relaterad till grafikkort - det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på felets sammanhang och felsöka därefter.

 6. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om winhttp.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 7. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av winhttp.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör verktyget för systemfilsgranskare återställa den.

 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Winhttp.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.

 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Jag har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka winhttp.dll-fel när de misslyckas. Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 10. Reparera din installation av Windows. Om den enskilda winhttp.dll-felsökningsanvisningen ovan inte lyckas bör en Windows-reparations- eller reparationsinstallationsstart återställas till alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 11. Use4 en gratis registerrensare för att reparera winhttp.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga winhttp.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare. Vi har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar winhttp.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda winhttp.dll-felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.

 13. Felsök ett maskinvaruproblem om några winhttp.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.