ECM-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med ECM-filtillägget är en ECM Disc Image-fil, eller kallas ibland en Error Code Modeler-fil. Det är skivbildfiler som lagrar innehåll utan felkorrigeringskoder (ECC) eller feldetekteringskoder (EDC).

Att raka av ECC och EDC sparar nedladdningstid och bandbredd eftersom den resulterande filen är mindre. Poängen är att sedan komprimera filen med en allmän kompressor som RAR eller en annan komprimeringsalgoritm för att minska filstorleken ännu mer (de kan då kallas något som file.ecm.rar).

Liksom ISO-filer har ECM annan information i ett arkivformat, vanligtvis för att lagra bildfiler som BIN, CDI, NRG, etc. Dessa används ofta för att lagra komprimerade versioner av skivbilder för videospel.

Du kan läsa ytterligare information om hur ECM Disc Image-filformatet fungerar på Neill Corletts webbplats.

Filformatet Cmpro Exempel kan också använda ECM-filtillägget, men det finns inte mycket information om det.


Hur man öppnar en ECM-fil

ECM-filer kan öppnas med ECM, ett kommandoradsprogram av Neill Corlett, utvecklaren av formatet. Se avsnittet Hur man använder ECM-programmet nedan för mer information.

ECM-filer fungerar också med Gemc, ECM GUI och Rbcafe ECM.

Eftersom en ECM-fil kan komprimeras till ett arkiv som en RAR-fil för att spara på hårddiskutrymme, kan de först behöva dekomprimeras med ett fil zip / unzip-verktyg - vår favorit är 7-Zip.

Om data i ECM-filen är i ISO-format, se Hur man bränner en ISO-bildfil till en CD, DVD eller BD om du behöver hjälp med att få den på en skiva. Se Bränna en ISO till USB för hjälp med att korrekt installera den på en flash-enhet.

ECM-filer som inte är skivavbildningsfiler kan kanske öppnas med en enkel textredigerare som Notepad i Windows eller något mer avancerat från vår lista över bästa gratistextredigerare. Om hela filen inte bara är text, och bara en del om den kan visas, kan du fortfarande hitta något användbart i texten om vilken typ av programvara som kan öppna filen.

Hur man använder ECM-programmet

Kodning (skapande) och avkodning (öppning) av en ECM-fil kan utföras med Neill Corletts ECM-program som nämns ovan. Det är ett kommandoradsverktyg, så det hela körs i en kommandotolk.

För att öppna ECM-delen av verktyget, extrahera innehållet från ZIP-filen cmdpack (version) som laddas ner via hans webbplats. Programmet du letar efter heter unecm.exe, men du måste komma åt det via en kommandotolk.

Det enklaste sättet att göra detta är att dra ECM-filen direkt till programmet unecm.exe för att extrahera bildfilen ur den. För att skapa din egen ECM-fil, dra bara filen du vill ha kodad till ecm.exe-filen.

För att göra detta manuellt istället för med dra och släpp, öppna Kommandotolken (du kan behöva öppna en upphöjd) och navigera sedan till mappen som innehåller ECM-programmet. Det enklaste sättet att göra detta är att först byta namn på mappen du extraherade ovan, till något enklare som cmdpack och sedan ange det här kommandot:

cd cmdpack

Detta kommando är att ändra arbetet direkt till den mapp där ECM-programmet lagras. Din kommer att se annorlunda ut beroende på var cmdpack-mappen finns på din dator.

Det här är de kommandon du får använda:

För att koda:

ecm cdimagefile
ecm cdimagefile ecmfile
ecm och cdimagefile ecmfile

För att skapa en ECM-fil med det här kommandoradsverktyget anger du något som:

ecm "C: Other Games MyGame.bin"

I det exemplet skapas ECM-filen i samma mapp som BIN-filen.

Att avkoda:

unecm ecmfile
unecm ecmfile cdimagefile
ecm d ecmfile cdimagefile

Samma regler gäller för att öppna / avkoda ECM-filen:

unecm "C: Other Games MyGame.bin.ecm"


Hur man konverterar en ECM-fil

Självstudien på StramaXon ger ett enkelt sätt att konvertera ECM till BIN. Nedladdningen som nämns på den webbplatsen är i RAR-format, så du behöver ett program som PeaZip eller 7-Zip för att öppna det.

När du väl har ECM-filen i BIN-format kan du konvertera BIN till ISO med ett program som MagicISO, WinISO, PowerISO eller AnyToISO. Några av dessa applikationer, som WinISO, kan sedan konvertera ISO till CUE om du vill att din ECM-fil i slutändan ska vara i CUE-format.


Öppnar din fil fortfarande inte?

Vissa filformat delar några eller alla av samma filtilläggsbokstäver, men det betyder inte att de har samma format. Detta kan vara förvirrande när du försöker öppna en ECM-fil eftersom det kanske inte är en ECM-fil ... dubbelkolla filtillägget för att vara säker.

Om din fil till exempel inte verkar vara en skivavbildsfil kan du förvirra den med en EMC-fil, som är en Striata Reader-krypterad dokumentfil. Du kan öppna en EMC-fil med Striata Reader.

Lämna en kommentar