Vad är en NEF-fil? (Och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En NEF-fil är en Nikon Raw-bildfil.
  • Öppna en med ViewNX 2, IrfanView, Pics.io och andra fototittare.
  • Konvertera till JPG, PNG, DNG, etc. med några av dessa program och andra som Photoshop.

Den här artikeln beskriver vad en NEF-fil är, hur man öppnar en på alla dina enheter och vilka program som kan konvertera en till ett vanligare bildformat som JPG eller PNG.


Vad är en NEF-fil?

En NEF-fil är en Nikon Raw-bildfil. Det är en förkortning för Nikon Electronic Format och används enbart på Nikon-kameror.

Liksom andra RAW-bildfiler behåller NEF-filer allt som fångats av kameran innan någon bearbetning genomgår, inklusive metadata som kameran och linsmodellen.

NEF-filformatet är baserat på TIFF.

Detta filformat kallas ibland Nikon Electronic File. Samma akronym används också av andra tekniska termer, som nätverkseffektivitetsfaktor.

Hur man öppnar en NEF-fil

Windows-användare med rätt codec på sin dator kan visa NEF-filer utan ytterligare programvara. Om NEF-filer inte öppnas i Windows installerar du Microsoft Camera Codec Pack som möjliggör användning av NEF-, DNG-, CR2-, CRW-, PEF-, RW2- och andra RAW-bilder.

NEF-filer kan också öppnas med Able RAWer, Adobe Photoshop, IrfanView, GIMP, AfterShot Pro och förmodligen också några andra populära foto- och grafikverktyg.

Om du är Photoshop-användare men ändå inte kan öppna NEF-filer kan du behöva installera den senaste versionen av Camera Raw-plugin som din version av Photoshop stöder.

NEF-filer kan också öppnas med Nikons egen Capture NX 2 eller ViewNX 2-programvara. Den förra är endast tillgänglig vid köp men är gratis de första 60 dagarna; den senare kan laddas ner och installeras av vem som helst för att öppna och redigera NEF-filer.

För att öppna en NEF-fil online så att du inte behöver ladda ner något av dessa program, försök Pics.io.

Mobila enheter kan också öppna NEF-filer. Google Snapseed (tillgängligt för Android och iOS) är ett exempel på en app som stöder detta format. En annan NEF-visning för iOS är Adobe Photoshop Express; Du kan också få den här Adobe-appen för Android.


Hur man konverterar en NEF-fil

En NEF-fil kan konverteras till ett antal format med antingen en gratis filkonverterare eller genom att öppna NEF-filen i en bildvisare / redigerare och spara den i ett annat format.

Om du till exempel använder Photoshop för att visa / redigera en NEF-fil kan du spara den öppna filen tillbaka till din dator i format som JPG, RAW, PXR, PNG, TIF / TIFF, GIF, PSD, etc.

IrfanView konverterar NEF till liknande format, inklusive PCX, TGA, PXM, PPM, PGM, PBM, JP2 och DCX.

Adobes DNG Converter är en gratis RAW-omvandlare som stöder RAW-omvandlingar som NEF till DNG, och fungerar på både Windows och macOS.

En gratis online NEF-omvandlare är också ett alternativ. Förutom Pics.io finns Zamzar, som konverterar NEF till BMP, GIF, JPG, PCX, PDF, TGA och andra liknande format. Online RAW Converter är en annan online REF-konverterare som stöder att spara filen på din dator eller till Google Drive i JPG-, PNG- eller WEBP-format. det fungerar också som en ljusredaktör.


Mer information om NEF-filer

På grund av hur bilder skrivs till ett Nikons minneskort görs ingen bearbetning av själva NEF-filen. Istället ändrar ändringar i en NEF-fil en uppsättning instruktioner, vilket betyder att ett antal redigeringar av NEF-filen kan göras utan att någonsin negativt påverka bilden.

Nikon har några mer detaljer om detta filformat på deras Nikon Electronic Format (NEF) sida.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

NEF-filtillägget innebär sannolikt att du har att göra med en Nikon-bildfil, men du måste vara försiktig när du läser filtillägget för att se till att du faktiskt hanterar en Nikon-fil.

Vissa filer använder ett tillägg som stavas mycket som ".NEF" men egentligen inte har något att göra med formatet. Om du har en av dessa filer finns det en riktigt god chans att ingen av NEF-öppnarna ovan fungerar för att öppna eller redigera filen.

Till exempel kan en NEX-fil lätt förväxlas för en NEF-fil men den är inte relaterad till ett bildformat alls utan är istället en Navigator Extension-fil som används av webbläsare som tilläggsfil.

Det är ett liknande fall med NET-, NES-, NEU- och NEXE-filer. Om du har någon annan fil än en NEF-fil, undersök filtillägget (på Google eller här på Lifewire) för att lära dig vilka applikationer som stöder att öppna den specifika filen eller konvertera den till ett annat format.

Lämna en kommentar