Vad är en XML-fil? (Och hur man öppnar en)

Vad att veta

 • En XML-fil är en Extensible Markup Language-fil.
 • Öppna en med Online XML Viewer, Visual Studio Code eller Notepad ++.
 • Konvertera till JSON, CSV, HTML och andra med samma program.

Den här artikeln beskriver vad XML-filer är och var de används, vilka program som kan öppna en, och hur man konverterar en till ett annat textbaserat format som JSON, PDF eller CSV.


Vad är en XML-fil?

En XML-fil är en Extensible Markup Language-fil. De är vanliga textfiler som inte gör någonting i sig förutom att beskriva transport, struktur och lagring av data.

Ett RSS-flöde är ett vanligt exempel på en XML-baserad fil.

Vissa XML-filer är istället Cinelerra Video Project-filer som används med Cinelerra videoredigeringsprogram. Filen innehåller projektrelaterade inställningar som en lista med tidigare ändringar som gjorts i projektet samt vägar till var mediefilerna finns.

Lifewire / Miguel Co.

Även om de verkar relaterade eftersom deras filtillägg liknar, är XLM-filer inte samma som XML-filer.

Hur man öppnar en XML-fil

Många program öppnar XML-filer, inklusive Code Beautify's Online XML Viewer och vissa webbläsare. Flera populära program redigerar också XML-filer.

Några anmärkningsvärda gratis XML-redigerare inkluderar Notepad ++ och XML Notepad 2007. EditiX och Adobe Dreamweaver är ett par andra populära XML-redigerare men de är bara gratis att använda om du lyckas få en testversion. Microsofts populära Visual Studio Code-redigerare hanterar XML-filer som en mästare.

Bara för att en XML-fil lätt kan öppnas och visas betyder det inte att den kommer att göra någonting. Många olika typer av program använder XML som ett sätt att lagra sina data på ett standardiserat sätt, men att faktiskt använda en XML-fil för ett specifikt syfte kräver att du vet vad just den XML-filen lagrar data för.

Till exempel används XML-format för MusicXML-filer, ett XML-baserat notformat. Du kan säkert öppna en av dessa XML-filer i vilken textredigerare som helst för att se vilken typ av data som finns, men det är egentligen bara användbart i ett program som Finale NotePad.

Eftersom XML-filer är textbaserade filer kommer alla textredigerare, inklusive det inbyggda anteckningsverktyget i Windows, att kunna visa och redigera XML-filens innehåll korrekt. De dedikerade XML-redigerarna som nämns ovan är bättre för att redigera XML-filer eftersom de förstår filens struktur. En standardtextredigerare är inte lika lätt att använda för att redigera XML-filer.

Men om du vill gå den vägen, se vår lista över bästa gratisredigerare för några av våra favoriter.

Cinelerra Video Project-filer som använder XML-filtillägget kan öppnas med Cinelerra-programvaran för Linux. Programmet delades tidigare i två, kallade Heroine Virtual och Community Version, men de kombineras nu till en.

Om du fortfarande inte kan öppna filen, se till att du inte förväxlar den med en fil som bara har ett liknande filtilläggsnamn, som en XMP-, XMF- eller ML-fil.


Hur man konverterar en XML-fil

Den bästa lösningen för att konvertera en XML-fil till ett annat format är att använda en av de redaktörer som redan nämnts. Programmet som skapar XML-filen kan mer än troligtvis spara samma fil i ett annat format.

Till exempel kan en enkel textredigerare, som kan öppna ett textdokument som XML, vanligtvis spara filen i ett annat textbaserat format som TXT. Men du får ingenting av den här omkopplaren annat än att bara ändra filtillägget.

Om du letar efter en snabb lösning kan du prova online XML till JSON Converter från Code Beautify. Med det verktyget kan du konvertera XML till JSON genom att klistra in XML-koden på webbplatsen och sedan ladda ner .JSON-filen till din dator. Du kan också bläddra i din dator efter XML-filen eller ladda en från en URL.

Naturligtvis är en XML-till-JSON-omvandlare bara till hjälp om det är vad du är ute efter. Här är några andra gratis XML-omvandlare online som kan vara mer användbara för dig:

 • XML till HTML
 • XML till CSV
 • XML till XSD
 • XML till PDF

Här är några kostnadsfria omvandlare som konverterar till XML istället för från XML:

 • XLS / XLSX till XML
 • SQL till XML
 • CSV till XML
 • JSON till XML

Du kan vanligtvis inte ändra ett filtillägg (som XML-filtillägget) till ett som din dator känner igen och förväntar dig att den nyligen döpta filen kan användas. En verklig filformatkonvertering med en av metoderna som beskrivs ovan måste i de flesta fall äga rum. Eftersom XML är textbaserat kan det dock vara användbart i vissa situationer att byta namn på tillägget.


Mer information om XML-filer

XML-filer är formaterade med taggar, liknar andra markup-språkfiler som HTML-filer. Du kan se en XML-exempelfil på Microsofts webbplats.

Sedan Microsoft Office 2007 har Microsoft använt XML-baserade format för Word, Excel och PowerPoint, vilket är indikativt i deras respektive filformat: .DOCX, .XLSX och .PPTX. Microsoft erbjuder en detaljerad förklaring av fördelarna med att använda dessa XML-baserade filtyper.

Några andra XML-baserade filtyper inkluderar EDS-, XSPF-, FDX-, SEARCH-MS-, CMBL-, APPLICATION- och DAE-filer.

W3Schools har mycket information om XML-filer om du letar efter en detaljerad titt på hur du arbetar med dem.

Lämna en kommentar