EXE-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med EXE-filtillägget är en körbar fil som används i operativsystem som Windows, MS-DOS, OpenVMS och ReactOS för att öppna program.

Programvaruinstallatörer kallas vanligtvis något som setup.exe eller install.exe, men applikationsfiler har unika namn, vanligtvis relativt programvarans namn. När du till exempel hämtar Firefox-webbläsaren heter installationsprogrammet något som Firefox Setup.exe, men när det väl är installerat öppnas programmet med firefox.exe-filen i programmets installationskatalog.

Vissa EXE-filer kan istället vara självaxtraherande filer som extraherar innehållet till en viss mapp när de öppnas, som att snabbt packa upp en samling filer eller installera ett bärbart program.

EXE-filer refererar ofta till associerade DLL-filer. EXE-filer som är komprimerade använder EX_-filtillägget istället.


EXE-filer kan vara farliga

Massor av skadlig programvara transporteras via EXE-filer, vanligtvis i bakgrunden av ett program som verkar vara säkert. Denna infektion uppstår när ett program som du tycker är äkta startar skadlig datorkod som körs utan din vetskap. Programmet kan faktiskt vara riktigt men kommer också att innehålla ett virus, annars kan programvaran vara helt falsk och bara ha ett bekant, icke-hotande namn.

Därför, som andra körbara filtillägg, var försiktig när du öppnar EXE-filer som du laddar ner från internet eller får via e-post. EXE-filer har en sådan potential att vara destruktiva att de flesta e-postleverantörer inte tillåter dem att skickas, och vissa låter dig inte ens lägga filen i ett ZIP-arkiv och skicka det. Se alltid till att du litar på avsändaren av EXE-filen innan du öppnar den.

Något annat att komma ihåg om EXE-filer: de används bara någonsin för att starta ett program. Så om du till exempel har laddat ner vad du trodde är en videofil, men den har filtillägget .EXE, bör du omedelbart radera den. Videor som du laddar ner från internet finns normalt i filformatet MP4, MKV eller AVI, men aldrig EXE. Samma regel gäller för bilder, dokument och alla andra typer av filer - var och en av dem använder sin egen uppsättning filtillägg.

Ett viktigt steg för att mildra eventuella skador som orsakats av skadliga EXE-filer är att hålla ditt antivirusprogram igång och uppdaterat.

Hur man öppnar en EXE-fil

EXE-filer kräver inte att ett program ska öppnas eftersom Windows vet hur man hanterar dem. EXE-filer blir dock ibland oanvändbara på grund av ett registerfel eller virusinfektion. När detta händer luras Windows till att använda ett annat program, som Notepad, för att öppna EXE-filen, vilket naturligtvis inte fungerar.

Åtgärda denna fel innebär att du återställer registerets korrekta koppling till EXE-filer.

Se Winhelponlines enkla lösning på detta problem.

Vissa EXE-filer är självutdragande arkiv. Dessa EXE-filer kan automatiskt extraheras till en viss plats eller till och med samma mapp som EXE-filen öppnas från. Andra kan fråga dig var du vill dekomprimera innehållet.

Om du vill öppna en självutdragande EXE-fil utan att dumpa filerna använder du en filupplåsare som 7-Zip, PeaZip eller jZip. Om du till exempel använder 7-Zip, högerklickar du bara på EXE-filen och väljer att öppna den med det programmet för att se EXE-filen som ett arkiv.

Ett program som 7-Zip kan också skapa självutdragande arkiv i EXE-format. Detta kan göras genom att välja 7z som arkivformat och aktivera Skapa SFX-arkiv alternativ.


Hur man öppnar EXE-filer på en Mac

Din bästa insats när du har ett program som du vill använda på din Mac som bara är tillgängligt som ett EXE-installationsprogram / program är att se om det finns en Mac-version av programmet.

Förutsatt att det inte är tillgängligt, vilket ofta är fallet, är ett annat populärt alternativ att köra Windows själv från din macOS-dator med något som kallas en emulator eller virtuell maskin.

Dessa typer av program efterliknar (alltså namnet) en Windows-dator - hårdvara och allt - som gör att de kan installera EXE-Windows-baserade program.

Några populära Windows-emulatorer inkluderar Parallels Desktop och VMware Fusion men det finns flera andra. Apples Boot Camp är ett annat alternativ.

Det gratis WineBottler-programmet är ännu ett sätt att ta itu med problemet med Windows-program på en Mac. Inga emulatorer eller virtuella maskiner krävs med detta verktyg.


Hur man konverterar en EXE-fil

EXE-filer är byggda med ett specifikt operativsystem i åtanke. Att dekompilera en som används i Windows skulle resultera i många Windows-kompatibla filer, så att konvertera en EXE-fil till ett format som gör den användbar på en annan plattform som en Mac, skulle vara en tråkig uppgift.

Istället för att leta efter en EXE-omvandlare, leta efter en annan version av programvaran som är tillgänglig för det operativsystem du vill använda den på. CCleaner är ett exempel på ett program som du kan ladda ner för Windows som en EXE eller på en Mac som en DMG-fil.

Lämna en kommentar