CRW-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med CRW-filtillägget är en Canon Raw CIFF Image-fil. Dessa filer är obearbetade och okomprimerade bilder tagna med en digitalkamera från Canon. CRW-filer är strukturerade på samma sätt som TIFF-filformatet.

CRW-formatet används inte längre i nyare Canon-kameror eftersom det har ersatts med CR2-format. Den sista specifikationen för formatet är version 1.0 Revision 4, daterad i slutet av 1997. Du kan läsa allt om det i CIFF-specifikationen på Image Data File [PDF].

De tidigare digitalkamerorna som stöder CRW-formatet inkluderar Canons EOS6D, EOSD30, EOSD60, EOS10D, EOS300D, Powershot Pro1, Powershots G1-G6 och Powershots S30-S70.

Canon Raw CIFF-bildfilformat liknar andra råa bildfiler som tagits av andra digitalkameror, som Sonys ARW, Nikons NEF, Fujis RAF och Olympus ORF-filformat.


Hur man öppnar en CRW-fil

Du kan öppna en CRW-fil gratis med IrfanView, XnView, Microsoft Windows Photos, Able RAWer, RawTherapee och Microsoft Windows Live Photo Gallery (med Microsoft Camera Codec Pack installerat).

Programvaran som levereras med en Canon-kamera bör också kunna öppna bilder som sparas i CRW-format.

Om CRW-filen vid denna tidpunkt inte öppnas i dessa program, föreslår vi att du kör den genom en av filomvandlarna som nämns nedan så att du kan spara bilden till ett format som de flesta bildvisare känner igen.

Även om dessa program inte är gratis bör du också kunna öppna en CRW-fil med Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom, ACD Systems Canvas, XARA Photo & Graphic Designer, AZImage och förmodligen också några andra populära foto- och grafikverktyg.

Om inget av dessa program kan öppna din fil, se till att du läser filtillägget korrekt och att det inte egentligen är en fil som bara har ett liknande filtillägg som en ESW, CRX, ARW eller RWT.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna CRW-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet CRW-filer kan du ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows.

Hur man konverterar en CRW-fil

Det finns många olika gratis filomvandlare som kan konvertera populära bildformat som PNG, JPG, GIF, etc., men det snabbaste sättet att konvertera CRW-filer är Zamzar eftersom det är en online-filkonverterare. Onlineomvandlare betyder att du inte behöver ladda ner ett konverteringsverktyg, men avvägningen är att du måste ladda upp din fil till webbplatsen och sedan ladda ner den konverterade.

Zamzar konverterar CRW-filer till JPG, PNG, TIFF, PDF och flera andra bildformat. En annan online CRW-omvandlare som liknar Zamzar är CRW Viewer, men jag har inte provat det själv för att se att det fungerar.

Om du vill konvertera CRW till DNG kan du göra det med Adobe DNG Converter.


Lämna en kommentar