EMUI 10.1, alla nya funktioner som kommer till Huaweis smartphones


EMUI 10.1 har gjorts officiellt av Huawei: bland de nya funktionerna finns en ny personlig assistent som ersätter Google Assistant. Här är när den blir tillgänglig

Huaweis era efter Google har officiellt börjat med avslöjandet av EMUI 10.1 och P40-serien som kommer med den fabriksmonterad: med det nya gränssnittet introducerar den kinesiska jätten ett antal nya funktioner som är utformade för att inte få dig att ångra frånvaron av Google Mobile Services, som ersatts av Huawei Mobile Services på grund av Donald Trumps ökända förbud mot Huawei.

Den största och mest uppenbara nya funktionen, men som visar att det fortfarande finns mycket att göra, är den personliga assistenten Celia. Den är tänkt som en ersättning för Google Assistant och aktiveras med ritualen "Hej Celia", men är fortfarande långt ifrån att erbjuda funktioner som är jämförbara med Assistant, Alexa eller Siri. Det finns andra mer eller mindre tydliga nya funktioner i EMUI 10.1. Bland dessa finns MeeTime, vars namn redan påminner om Google Meet och FaceTime. Många andra funktioner är dock i linje med vad vi har sett i Huaweis tidigare användargränssnitt, till exempel de olika effektiva förenklade alternativen för fildelning och skärmdelning.

EMUI 10.1: Hej Celia

Den nya röstassistenten på Huaweis smartphones som kör EMUI 10.1 heter Celia och aktiveras genom att säga orden "Hej Celia". Inget nytt alltså, jämfört med andra redan kända "kollegor". För närvarande är dess funktionalitet mycket begränsad, nästan ett utkast: det fungerar bara på engelska, spanska och franska och är tillgängligt i Storbritannien, Frankrike, Spanien, Colombia, Chile och Mexiko. För närvarande kan Celia användas för att starta samtal, skriva meddelanden, spela upp musik, be om en översättning eller markera möten i kalendern. Ett av Celias problem är paradoxalt nog namnet: om du uttalar det på engelska ("Silia") aktiveras Siri om det finns en iPhone i närheten.


EMUI 10.1: nyheter

Förutom Celia kommer EMUI 10.1 också med appen MeeTime, som är Huaweis version av Google Duo eller FaceTime. Med MeeTime kan vi ringa ljud- och videosamtal, dela skärmen och ändra bakgrunden för samtalet. Med Huawei Share kan vi däremot strömma musik till trådlösa Bluetooth-högtalare. OneHop och Cast+ är appar för att ansluta flera Huawei-enheter i farten eller för att sända vår skärm. Båda, enligt Huawei, är mycket effektiva även om anslutningen är dålig.


När EMUI 10.1 kommer

Den nya versionen av användargränssnittet kommer först att finnas tillgänglig på Huawei P40-serien, och kommer sedan att komma till det kinesiska företagets andra modeller. För tillfället har Huawei inte meddelat någon tidtabell för lanseringen av EMUI 10.1, men det kommer troligen att dröja ytterligare några månader. De första modellerna kommer att kunna få uppdateringen mellan slutet av april och början av maj

EMUI 10.1: listan över Huawei-smartphones

Det finns fortfarande ingen officiell lista från Huawei över vilka smartphones som kommer att få EMUI 10.1, men det är troligt att det kommer att vara samma modeller som också har fått EMUI 10. Totalt bör det finnas mer än femtio modeller mellan smartphones och surfplattor som kommer att få uppdateringen under de kommande månaderna. Listan innehåller säkert alla Huawei-smartphones som släpptes i början av 2020 och 2019.

Lämna en kommentar