En obemannad F16 är inte längre science fiction

#


Det amerikanska flygvapnet har utvecklat ett autonomt styrsystem som gör det möjligt för F-16 stridsflygplan att utföra uppdrag utan pilot

Nej bara drönare, stridsflygplan kommer snart också att kunna utföra uppdrag utan pilot. Det amerikanska flygvapnet utvecklar ett autonomt styrsystem för sina F-16 stridsflygplan.

Systemet, som utvecklats i samarbete med Skunk Works, Lockheed Martins avdelning som specialiserar sig på konstruktion av avancerad flygplansteknik, har gjort det möjligt för F-16 att utföra en rad mark-till-luft-åtgärder, som normalt utförs under ett anfall, autonomt. Och inte bara det. UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) visade också sin förmåga att hantera andra situationer och faror i luften som vanliga piloter kan möta. I testet kunde den intelligenta amerikanska tekniken i synnerhet hantera kommunikationsbortfall, avvikelser i rutten och eventuella haverier.

Nya scenarier och många frågor

Utvecklingen av UCAV öppnar upp för nya scenarier. Precis som drönare kan systemet användas för att skicka upp "tyngre" och kraftfullare flygplan i luften, utan att pilotens säkerhet äventyras. Det automatiserade systemet ger dock upphov till vissa frågor. Framför allt när det gäller den etiska aspekten. Många experter hävdar att dessa krigföringssystem med artificiell intelligens och "resonemang" kommer att öka antalet oskyldiga civila som dödas. Andra hävdar motsatsen.

UCAV är inte det enda exemplet på hur automatiseringen har tagit sig in i cockpit. För en tid sedan utvecklade DARPA, det organ som ansvarar för att utveckla ny teknik för det amerikanska försvarsdepartementet, ALIAS, en mekanisk arm som kan flyga ett flygplan utan mänsklig inblandning.


Lämna en kommentar