EPS-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En EPS-fil är en inkapslad PostScript-fil.
  • Öppna en med EPS Viewer, Google Drive, GIMP eller Photoshop.
  • Konvertera till en bild som PNG, JPG eller SVG med samma program eller Zamzar.

Den här artikeln förklarar vad EPS-filer är och hur de skiljer sig från andra bildtyper, vilka program som kan öppna en och hur man konverterar en till ett annat bildformat som PNG eller SVG.


Vad är en EPS-fil?

En fil med EPS-filtillägget är en Encapsulated PostScript-fil. De används vanligtvis av ritapplikationer för att beskriva hur man producerar bilder, ritningar eller layouter. EPS-filer kan innehålla både text och grafik för att beskriva hur vektorbilden ritas, men de innehåller vanligtvis också en bitmappsförhandsgranskningsbild "inkapslad" inuti.

EPS är vad tidiga versioner av AI-formatet baserades på. Inkapslade PostScript-filer kan också använda filtillägget .EPSF eller .EPSI.

Hur man öppnar en EPS-fil

Öppna eller redigera EPS-filer med vektorbaserade bildredigeringsprogram. Andra program rasteriserar troligen eller plattar EPS-filen vid öppnandet, vilket gör all vektorinformation oredigerbar. Liksom alla bilder kan emellertid EPS-filer alltid beskäras, roteras och storleksändras.

EPS Viewer, Adobe Reader och IrfanView erbjuder snabba och effektiva verktyg för att öppna och ändra storlek på EPS-filer på en Windows-dator. Du kan också visa EPS-filer i Windows, Linux eller macOS om du öppnar dem i OpenOffice Draw, LibreOffice Draw, GIMP, XnView MP, Okular eller Scribus.

EPS PS Viewer.

Ghostscript och Evince fungerar för antingen Windows eller Linux, medan Apple Preview, QuarkXpress och Design Science MathType specifikt är EPS-öppnare för Mac.

För att undvika att behöva ladda ner ett program för att använda EPS-filen fungerar Google Drive som en online EPS-visare eftersom den fungerar helt online via din webbläsare.

Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Affinity Designer och Microsoft Word (via Insert menyn) stöder också EPS-filer men de är inte gratis att använda.

Om ett program som du inte vill använda EPS-filen med öppnar filen när du dubbelklickar på den kan du ändra standardprogrammet för filtillägget.


Hur man konverterar en EPS-fil

Ett enkelt sätt att konvertera en EPS-fil är att använda Zamzar. Det är en gratis filkonverterare som körs i din webbläsare för att konvertera EPS till JPG, PNG, PDF, SVG och olika andra format. FileZigZag liknar men konverterar EPS-filen till dokumentfiltyper som PPT, HTML, ODG, etc.

EPS Viewer konverterar EPS till JPG, BMP, PNG, GIF och TIFF. Adobe Photoshop och Illustrator kan konvertera en öppen EPS-fil genom sina Fil > Spara som meny.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Kontrollera att filen du använder verkligen är en inkapslad PostScript-fil. Du kanske har sökt efter fel filtillägg, vilket kan hända om det stavas mycket som EPS.

Till exempel ser ESP väldigt ut som EPS men är istället suffixet som används för plugins i The Elder Scrolls och Fallout-videospel. Du får troligen ett fel om du försöker öppna en ESP-fil med EPS-öppnare och redaktörer ovanifrån.

EPP-filer är lika och är associerade med flera filformat, men ingen av dem är relaterade till en Encapsulated PostScript-fil.

Några andra som du kan vara förvirrande för den här är EPM och EAP.

Lämna en kommentar