PCT-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med PCT-filtillägget är en Macintosh Picture Image-fil och var standardfilformatet för QuickDraw Mac-programmet (nu avbrutet). Vissa applikationer använder fortfarande PCT-formatet, men PDF har ersatt det.

Bilddata i en Macintosh Picture Image-fil kan vara i original PICT 1-format eller PICT 2-format som introducerades i Color QuickDraw. Den första kan lagra åtta färger medan det andra och nyare formatet stöder tusentals färger.

Beroende på vilken applikation som skapade den kan du hitta Macintosh Picture Image-filer med antingen .PCT- eller .PICT-filtillägget, men båda filtyperna har samma format.


Hur man öppnar en PCT-fil

Medan QuickDraw-programmet avbryts kan PCT-filer i båda formaten öppnas med flera populära foto- och grafikverktyg, av vilka du kanske redan äger eller har installerat.

Till exempel kan i stort sett alla Adobe-verktyg öppna PCT-filer, inklusive Photoshop, Illustrator, Fireworks och After Effects.

Om du använder Photoshop för att öppna PICT-filen kan du behöva använda Fil > Importera > Videoramar till lager menyalternativ.

Utöver dessa applikationer inkluderar program som XnView, GIMP, Corel PaintShop Pro, Apple Preview och förmodligen de flesta andra populära grafikverktyg också stöd för PICT 1 och PICT 2-format.

Vi rekommenderar dock att du konverterar den PCT-fil du har till ett format som är mer populärt och användbart i moderna bildredigerare och tittare. På så sätt kan du dela bilden med andra och vara säker på att de kommer att kunna öppna eller redigera den. Du kan läsa mer om konvertering av PCT-filer i det avsnittet nedan.

Om du upptäcker att ett program på din dator är standardprogrammet som öppnar PCT- eller PICT-filer när du dubbelklickar på dem men du hellre vill vara ett annat program, kan du ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows .

Hur man konverterar en PCT-fil

Det enklaste sättet att konvertera en PCT-fil till ett annat bildformat är att använda XnView. Du kan göra detta från Fil > Spara som or Fil > Exportera menyn för att konvertera PCT till valfritt antal andra, vanligare bildformat.

Du kan också ha tur med att använda en av de PCT-öppnare som nämns ovan. Photoshop sparar till exempel PCT i PNG, JPG och flera andra format.

Ett annat alternativ är att ladda upp PCT-filen till Online-Convert.com. Den webbplatsen ger dig möjlighet att konvertera PCT till format som BMP och GIF. Att vara ett onlineverktyg fungerar den här metoden lika bra på alla operativsystem, oavsett om det är Mac, Windows, Linux, etc.


Lämna en kommentar