FNA-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med FNA-filtillägget är en FASTA Format DNA och Protein Sequence Alignment-fil som lagrar DNA-information som kan användas av molekylärbiologisk programvara.

FNA-filer kan specifikt användas för att bara innehålla nukleinsyrainformation medan andra FASTA-format innehåller annan DNA-relaterad information, såsom de med FASTA, FAS, FA, FFN, FAA, FRN, MPFA, SEQ, NET eller AA filtillägg.

Dessa textbaserade FASTA-format uppstod ursprungligen ur ett mjukvarupaket med samma namn, men används nu som standard i DNA- och proteinsekvensinriktningsapplikationer.

FNA hänvisar också till vissa tekniska termer som inte har något att göra med detta filformat, som slutlig nätverksacceptans, filnamn / attributförstärkningsanläggning, Fujitsus nätverksarkitektur och snabb grannannons.


Hur man öppnar en FNA-fil

FNA-filer kan öppnas på operativsystemen Windows, Mac och Linux med Geneious. För att göra detta, navigera till Arkiv> Importera menyn och välj att importera FNA-filen via Från fil... menyalternativ.

Geneious är inte gratis men du kan begära en 14-dagars testperiod för att testa det.

Du kanske också kan öppna FNA-filer med BLAST Ring Image Generator (BRIG).

Försök öppna din FNA-fil med Notepad ++ eller en annan textredigerare om programidéerna ovan inte fungerar. Filen kan verkligen vara textbaserad och enkel att läsa, eller så kan det hända att din specifika FNA-fil inte har något att göra med FASTA-formatet, i vilket fall att öppna filen som ett textdokument kan avslöja text som identifierar vad som användes för skapa filen eller vilket format filen är i.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna FNA-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program som öppnar FNA-filer kan du ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows.

Hur man konverterar en FNA-fil

Vi kan inte verifiera detta eftersom vi inte har provat det, men du bör kunna använda Geneious för att konvertera en FNA-fil till många andra format, som FASTA, GB, GENEIOUS, MEG, ACE, CSV, NEX, PHY, SAM, TSV och VCF. Detta kan göras genom Geneious ' Arkiv> Exportera meny.

Geneious bör också kunna konvertera FNA-filen till en bildfil i PNG-, JPG-, EPS- eller PDF-format via Arkiv> Spara som bildfil ... alternativ.

Även om du normalt inte bara kan byta namn på filens tillägg till något annat och förvänta sig att det fungerar på samma sätt, kan du byta namn på en .FNA-fil till en .FA-fil om din specifika DNA-sekvenseringsprogramvara bara kommer att känna igen FA-formatet.

Istället för att byta namn på filtillägg vill du använda en gratis filkonverterare för att konvertera andra filtyper. I fallet med FNA- och FA-filer, så händer det bara att vissa program bara öppnar filer som har FA-filtillägget, i vilket fall att byta namn på det ska fungera bra.


Öppnar din fil fortfarande inte?

Om du, efter att ha använt programmen ovanifrån, fortfarande inte kan få din fil att öppnas, kanske du upptäcker att filtillägget faktiskt inte läser .FNA utan istället något som bara ser ut.

FNG-filer (Font Navigator Group) ser till exempel väldigt mycket ut som de säger ".FNA" men om du tittar noga är bara de två första bokstäverna desamma. Eftersom filtilläggen är olika är det en indikation på att de har ett annat filformat och troligen inte kommer att fungera med samma program.

Detsamma kan sägas för många andra filtillägg som FAX, FAS (Compiled Fast-Load AutoLISP), FAT, FNTA (Aleph One Font), FNC (Vue Functions), FND (Windows Saved Search) och andra.

Tanken här är att bara se till att filtillägget läser .FNA. Om det gör det, försök igen att använda programmen ovanifrån för att öppna eller konvertera FNA-filen. Om du har en annan typ av fil, undersök filtillägget för att ta reda på vilka applikationer som behövs för att öppna eller konvertera din specifika fil.


Lämna en kommentar