Försök till sexuell utpressning ökar, vad du ska göra


Enligt forskning ökar sexuell utpressning snabbt på nätet. Så här undviker du att bli ett offer

Det är oftast yngre människor som faller för det, men enligt den senaste statistiken är det ett snabbt växande fenomen i alla åldersgrupper. Sextortion (bokstavligen sexuell utpressning) har blivit ett lika verkligt som vanligt hot som kan drabba vem som helst när som helst.

Under de senaste veckorna har till exempel ett stort antal italienska internetanvändare fått ett e-postmeddelande med ett inte så subtilt hot. Antingen gav vi efter för utpressningen - genom att betala en summa pengar i Bitcoin - eller så spred hackare bilder på oss när vi tittade på porrfilmer (eller så spreds vår webbhistorik över våra besök på porrsidor). Det vi just har gjort är bara ett av många, och förmodligen det mest sofistikerade, exemplet på sextortion. I många fall räcker det med ett videosamtal på WhatsApp eller Skype med en vän eller någon du känner och lite försiktighet för att gå i fällan.

Och enligt forskare på Barracuda, ett programvaruföretag som är verksamt inom IT-säkerhetssektorn, ökar försöken till sexuell utpressning. Det är dubbelt så troligt att du blir offer för utpressning med röd lampa som för någon annan typ av phishinghot. De mest drabbade sektorerna är universitet, utbildning och offentlig förvaltning.

Vad är sextortion

Som nämnts ovan är ordet sextortion en neologism som skapats av korsningen mellan sex och utpressning, sex och utpressning. Det är alltså en utpressning med rött ljus som sker på telematisk väg. Begäran om pengar för att inte avslöja våra smutsiga hemligheter kan som sagt komma via e-post eller, vilket är vanligare, via meddelandeprogram som WhatsApp. Utpressaren, vare sig det är en hackare, en bekant eller någon som vi träffat av en slump på nätet, påstår sig ha bilder på oss när vi är nakna eller gör något styggt (t.ex. tittar på porrfilmer på nätet). Och han hotar förstås med att avslöja dem om vi inte betalar honom de pengar han begär.


Så skyddar du dig mot sexuell utpressning på nätet

Det enklaste sättet att undvika att bli utpressad - och utpressad - är att undvika att lita på främlingar på nätet. Vem som helst kan bli medryckt i vissa situationer, men om du befinner dig framför främlingar (eller personer som du inte litar helt på) ska du inte tillåta dig själv att bete dig olämpligt. Om du får ett e-postmeddelande med hot - som att sprida bilder på dig själv när du tittar på porrfilmer - ska du inte låta dig luras. Även om hackaren påstår att han har hittat ditt e-postlösenord försöker han bara lura dig: åtkomstnyckeln är resultatet av en gammal stöld av inloggningsuppgifter och har inget att göra med din webbhistorik.


Lämna en kommentar