Hur du åtgärdar Atl.dll fel eller saknas fel

Atl.dll-fel orsakas av situationer som leder till att atl DLL-filen tas bort eller skadas.

I vissa fall kan atl.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet atl.dll kunde ses på något av Microsofts operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Atl.dll-fel

Det finns flera olika sätt som atl.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se atl.dll-fel:

 • Atl.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom atl.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
 • Kan inte hitta [PATH] atl.dll
 • Filen atl.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: atl.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Eftersom atl.dll borde finnas i System32-mappen kan du se ett atl.dll-fel när du gör alla möjliga saker som kräver den viktiga DLL-filen.

Exempelvis kan felmeddelandet atl.dll visas när du använder eller installerar vissa program som en webbläsare eller systemåterställningsverktyget, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Hur du åtgärdar Atl.dll fel

Ladda inte ner atl.dll från en webbplats för "DLL-nedladdning". Det finns många anledningar till att ladda ner en DLL-fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av atl.dll är det bäst att skaffa den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av atl.dll-felet.

 1. Återställ atl.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" atl.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat atl.dll men redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa atl.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Att återställa en borttagen kopia av atl.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har raderat filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa atl.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att atl.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att atl.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Kopiera atl.dll-filen från en annan plats på din dator. Windows behåller ett par kopior av den här filen, så om atl.dll saknas i mappen C: Windows System32 (det är där den ska vara), bör du kunna hitta den någon annanstans och sedan lägga en kopia i System32-mapp.

  I Windows 10 och andra nyare versioner av Windows innehåller en undermapp i C: Windows WinSxS förmodligen en kopia. I Windows XP och eventuellt äldre Windows-versioner letar du efter en atl.dll-kopia i C: Windows System32 dllcache .

  Du kan söka i hela din dator med ett program som Allt om du har problem med det inbyggda sökverktyget i Windows.

  Om du hittar atl.dll på en av de andra säkra platserna, gå vidare och kopiera den till System32-mappen. Men om du ser atl.dll någon annanstans, som på skrivbordet eller i din nedladdningsmapp, raderar du det genast eftersom det troligtvis inte är en äkta kopia.

 5. Installera om programmet som använder atl.dll-filen. Om atl.dll DLL-felet uppstår när du använder ett visst program, bör du installera om filen om du installerar om det.

 6. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till atl.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen atl.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel kan du prova att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Atl.dll-filen kanske eller inte är relaterad till grafikkort — detta var bara ett exempel. Nyckeln här är att ägna stor uppmärksamhet åt felets sammanhang och felsöka därefter.

 7. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om atl.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 8. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av atl.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör systemfilskontrollverktyget återställa den.

 9. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Atl.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.

 10. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Vi har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka atl.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 11. Reparera din installation av Windows. Om enskilda atl.dll-felsökningsråd ovan inte lyckas bör en reparations- eller reparationsinstallation starta om alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 12. Använd en gratis registerrensare för att reparera atl.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga atl.dll-registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare (se varför i våra FAQ för registerrensare), men det ingår här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 13. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar atl.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på hårddisken raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda atl.dll-felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.

 14. Felsök ett maskinvaruproblem om några atl.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar