Hur du åtgärdar Common.dll fel eller saknas fel

Common.dll-fel orsakas av situationer som leder till att den vanliga DLL-filen tas bort eller skadas.

I vissa fall kan common.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet common.dll kan gälla alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Common.dll-fel

Det finns flera olika sätt som common.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se common.dll-fel.

 • Common.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom common.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen
 • Kan inte hitta [PATH] common.dll
 • Filen common.dll saknas
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: common.dll. Installera [APPLICATION] igen
 • Windows Shell Common Dll har slutat fungera

Common.dll-felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Kontexten för common.dll-felet är en viktig information som kan vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Common.dll fel

Ladda inte ner common.dll från webbplatsen "DLL-nedladdning". Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av common.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av common.dll-felet.

 1. Återställ common.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" common.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat common.dll men redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa common.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en raderad kopia av common.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.


 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa vanliga.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att common.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Installera om programmet som använder filen common.dll. Om DLL-felet common.dll uppstår när du använder ett visst program, bör du installera om filen om du installerar om det.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Ominstallation av programmet som tillhandahåller common.dll-filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 4. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att common.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.


 5. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av filen common.dll. Om denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör systemfilsgranskarverktyget återställa den.


 6. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till common.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen common.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Common.dll-filen kanske eller inte är relaterad till grafikkort — detta var bara ett exempel. Nyckeln här är att ägna stor uppmärksamhet åt felets sammanhang och felsöka därefter.


 7. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om common.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.


 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Common.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.


 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Vi har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka common.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.


 10. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda common.dll-felsökningsråden ovan misslyckas, bör en reparation eller reparationsinstallation starta om alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.


 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera common.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan kanske hjälpa till att ta bort ogiltiga common.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare. Vi har inkluderat alternativet här endast som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.


 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar common.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på hårddisken raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda common.dll-felet med ett felsökningssteg före det här.


 13. Felsök ett maskinvaruproblem om några vanliga.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar