Hur du åtgärdar Mshtml.dll saknas eller hittades inte fel

Mshtml.dll-fel orsakas av situationer som leder till att mshtml DLL-filen tas bort eller skadas.

I vissa fall kan mshtml.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet mshtml.dll kan gälla alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Mshtml.dll-fel

Det finns flera olika sätt som mshtml.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se mshtml.dll-fel:

 • Mshtml.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom mshtml.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
 • Kan inte hitta [PATH] mshtml.dll
 • Filen mshtml.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: mshtml.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Mshtml.dll felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program eller när användaren först loggar in på Windows.

Eftersom mshtml.dll används av Internet Explorer kan DLL-felet visas när du använder det programmet. Men andra scenarier där mshtml.dll används kan också se felet, som i förhållande till ActiveX-kontroller eller Microsoft Visual Basic.

Sammanhanget med mshtml.dll-felet är en viktig information som kommer att vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Mshtml.dll fel

Ladda inte ner mshtml.dll från en "DLL-nedladdningswebbplats". Det finns många anledningar till att ladda ner en DLL-fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av mshtml.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av mshtml.dll-felet.


 1. Återställ mshtml.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" mshtml.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat mshtml.dll men redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa mshtml.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av mshtml.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har raderat filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.


 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa mshtml.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att mshtml.dll-felet som du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.


 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att mshtml.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder mshtml.dll-filen. Om mshtml.dll DLL-felet uppstår när du använder ett visst program bör filen ominstalleras om du installerar om programmet.

  Se till att alla program tas bort innan du installerar om det. Detta inkluderar alla registerdata. I stället för att manuellt radera den informationen, vilket kan vara en tråkig och farlig uppgift, rekommenderar vi starkt att du använder en avinstallationsprogramvara för programvara som kan rensa upp alla programmets återstående filer. IObit Uninstaller är ett exempel.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Ominstallation av programmet som tillhandahåller mshtml.dll-filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till mshtml.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen mshtml.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Filen mshtml.dll kanske eller inte är relaterad till grafikkort - detta var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på felets sammanhang och felsöka därefter.


 6. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om mshtml.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.


 7. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av mshtml.dll-filen. Om denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör systemfilsgranskarverktyget återställa den.


 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Mshtml.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.


 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Vi har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka mshtml.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.


 10. Reparera din installation av Windows. Om enskilda mshtml.dll-felsökningsråd ovan inte lyckas, bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.


 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera mshtml.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga mshtml.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare. Vi har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.


 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar mshtml.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda mshtml.dll-felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.


 13. Felsök ett maskinvaruproblem om några mshtml.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar