Hur du åtgärdar Shell.dll fel eller saknas

Shell.dll-fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av shell-DLL-filen.

I vissa fall kan shell.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet shell.dll kan gälla för alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Shell.dll-fel

Det finns flera olika sätt som shell.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se shell.dll-fel:

 • Shell.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom shell.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
 • Kan inte hitta [PATH] shell.dll
 • Filen shell.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: shell.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Shell.dll-felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Sammanhanget med shell.dll-felet är en viktig information som kommer att vara till hjälp när man löser problemet.

Hur du åtgärdar Shell.dll fel

Ladda inte ner shell.dll från en "DLL-nedladdningswebbplats". Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av shell.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av shell.dll-felet.

 1. Återställ shell.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" shell.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat shell.dll men redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa shell.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av shell.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har raderat filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa shell.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att shell.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskeras som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att shell.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder shell.dll-filen. Om DLL.dll-felet shell.dll inträffar när du använder ett visst program, bör du installera om filen om du installerar om programmet.

  Gör ditt bästa för att slutföra det här steget. Ominstallation av programmet som tillhandahåller shell.dll-filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till shell.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "File shell.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Shell.dll-filen är kanske inte relaterad till grafikkort - det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att ägna stor uppmärksamhet åt felets sammanhang och felsöka därefter.

 6. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om shell.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 7. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Shell.dll-filen kan inkluderas i en av dessa uppdateringar.

  Det är viktigt att uppdatera Windows även om shell.dll inte är en uppdatering från Windows Update. Det kan finnas en eller flera uppdateringar ännu inte installerade som behövs för att shell.dll ska fungera korrekt.

 8. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Vi har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka shell.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 9. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda shell.dll-felsökningsråden ovan inte lyckas bör en reparation eller reparationsinstallation återställas till alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 10. Använd en gratis registerrensare för att reparera shell.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga shell.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

 11. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar shell.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på hårddisken raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda shell.dll-felet med ett felsökningssteg innan du utför en ren installation.

 12. Felsök ett maskinvaruproblem om något shell.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.