Hur du åtgärdar Shell32.dll fel eller fel hittades inte

Shell32.dll-fel orsakas av situationer som leder till att DLL-filen shell32 tas bort eller skadas. I vissa fall kan shell32.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Shell32.dll-filen innehåller Windows Shell API-funktioner och är därför nödvändig för att din dator ska fungera ordentligt, som att öppna filer.

Felmeddelandet shell32.dll kan gälla för alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Shell32.dll-fel

Det finns flera olika sätt som shell32.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se shell32.dll-fel:

 • Shell32.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom shell32.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
 • Kan inte hitta [PATH] shell32.dll
 • Filen shell32.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: shell32.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Shell32.dll felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Sammanhanget med shell32.dll-felet är en viktig information som kommer att vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Shell32.dll fel

Ladda inte ner shell32.dll från en "DLL-nedladdningswebbplats". Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av shell32.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av shell32.dll-felet.

 1. Återställ shell32.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" shell32.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat shell32.dll men du redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa shell32.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av shell32.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har raderat filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa shell32.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att shell32.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att shell32.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av shell32.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör verktyget för systemfilsgranskare återställa den.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Att ha Windows ersätta shell32.dll-filen är en trolig lösning på detta DLL-fel.

  Om du inte kan köra verktyget för systemfilsgranskare under normala förhållanden, försök starta i felsäkert läge med kommandotolken och kör kommandot där.

 5. Installera om programmet som använder shell32.dll-filen. Om DLL32-felet shellXNUMX.dll uppstår när du använder ett visst program, bör du installera om filen om du installerar om programmet.

 6. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till shell32.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen shell32.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Shell32.dll-filen kanske eller inte är relaterad till grafikkort — detta var bara ett exempel. Nyckeln här är att ägna stor uppmärksamhet åt felets sammanhang och felsöka därefter.

 7. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om shell32.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Shell32.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.

 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Jag har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka shell32.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 10. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda shell32.dll-felsökningsråden ovan inte lyckas bör en återställning eller reparationsinstallation återställas till alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera shell32.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensarprogram kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga shell32.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Jag rekommenderar sällan användning av registerrensare. Jag har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar shell32.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på hårddisken raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda shell32.dll-felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.

 13. Felsök ett maskinvaruproblem om något shell32.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar