Hur du åtgärdar Uxtheme.dll fel eller saknas fel

Uxtheme.dll-fel orsakas av situationer som leder till att uxtheme DLL-filen tas bort eller skadas.

I vissa fall kan uxtheme.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel. Uxtheme.dll-fel ses emellertid vanligtvis eftersom en temapatcher användes för att anpassa ett Windows-tema eller installera osignerade teman, vilket ändrade DLL-filen och till sist skadade den.

Felmeddelandet uxtheme.dll kan gälla alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Uxtheme.dll-fel

Det finns flera olika sätt som uxtheme.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten att du kan se uxtheme.dll-fel.

 • Uxtheme.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom uxtheme.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen
 • Kan inte hitta [PATH] uxtheme.dll
 • Filen uxtheme.dll saknas
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: uxtheme.dll. Installera [APPLICATION] igen

Uxtheme.dll felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Sammanhanget med uxtheme.dll-felet är en viktig information som kan vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Uxtheme.dll fel

Ladda inte ner uxtheme.dll från en "DLL-nedladdningswebbplats". Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av uxtheme.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av uxtheme.dll-felet.


 1. Återställ uxtheme.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" uxtheme.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat uxtheme.dll men du redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa uxtheme.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en raderad kopia av uxtheme.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.


 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa uxtheme.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att uxtheme.dll-felet som du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.


 3. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av uxtheme.dll-filen. Om denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör verktyget för systemfilsgranskare återställa den.

  Du bör också avinstallera eventuella temapatchers för att se till att uxtheme.dll-filen kan ersättas ordentligt utan störningar från något av dessa program.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Återställa den ursprungliga uxtheme.dll-filen är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 4. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att uxtheme.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 5. Installera om programmet som använder uxtheme.dll-filen. Om DLL-felet uxtheme.dll uppstår när du använder ett visst program bör filen ominstalleras om.

 6. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till uxtheme.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen uxtheme.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Uxtheme.dll-filen är kanske inte relaterad till grafikkort - det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att ägna stor uppmärksamhet åt felets sammanhang och felsöka därefter.

 7. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om uxtheme.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Uxtheme.dll-filen kan inkluderas i en av dessa uppdateringar, eller en uppdatering kan krävas för att uxtheme.dll-filen ska fungera ordentligt.

 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Jag har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka uxtheme.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 10. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda uxtheme.dll-felsökningsråden ovan inte lyckas bör en Windows-reparations- eller reparationsinstallationsstart återställas till alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera uxtheme.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan kanske hjälpa till att ta bort ogiltiga uxtheme.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare, men vi har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar uxtheme.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda uxtheme.dll-felet med ett felsökningssteg före det här.

 13. Felsök ett maskinvaruproblem om några uxtheme.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.