Hur du åtgärdar Wlanapi.dll hittades inte eller saknas fel

Wlanapi.dll-fel orsakas av situationer som leder till att wlanapi DLL-filen tas bort eller skadas.

I vissa fall kan wlanapi.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet wlanapi.dll kan gälla för alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem inkluderar Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2012 och Windows 2000.


Wlanapi.dll-fel

Det finns flera olika sätt som wlanapi.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se wlanapi.dll-fel.

 • Wlanapi.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom wlanapi.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen
 • Kan inte hitta [PATH] wlanapi.dll
 • Filen wlanapi.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: wlanapi.dll. Installera [APPLICATION] igen.
 • Procedurens ingångspunkt <objekt> kunde inte lokaliseras i det dynamiska länkbiblioteket wlanapi.dll.

Sammanhanget med wlanapi.dll-felet är en viktig information som kan vara till hjälp när du löser problemet. Wlanapi.dll felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Eftersom wlanapi.dll-filen är nödvändig för att den trådlösa LAN-tjänsten ska kunna fungera ordentligt i vissa versioner av Windows, ses den oftare när du försöker använda en trådlös enhet eller när du installerar ett program som behöver åtkomst till den tjänsten.

Hur du åtgärdar Wlanapi.dll fel

Ladda inte ner wlanapi.dll från en "DLL-nedladdningswebbplats". Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av wlanapi.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av wlanapi.dll-felet.

 1. Återställ wlanapi.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" wlanapi.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat wlanapi.dll men du redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa wlanapi.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av wlanapi.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Installera tjänsten för trådlöst LAN om du använder ett Windows Server-operativsystem. Processen är lite annorlunda mellan Windows-versioner men den allmänna idén är att öppna Server Manager och sedan lägga till funktionen / rollen som kallas Trådlöst LAN-service.

 3. Installera om programmet som använder wlanapi.dll-filen. Om wlanapi.dll DLL-felet uppstår när du använder ett visst program bör filen ominstalleras om.

 4. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till wlanapi.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen wlanapi.dll saknas" när du försöker använda en trådlös enhet, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt nätverkskort.

  Det kan vara ett klokt beslut att först avinstallera alla program som kan vara anslutna till den nätverksdrivrutinen. Om du till exempel har ett trådlöst program installerat som var nätverksdrivrutinens första bärare, använd ett gratis avinstallationsprogram för att radera hela programmet och försök sedan uppdatera drivrutinen.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Ominstallation av programmet som använder wlanapi.dll-filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 5. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa wlanapi.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att wlanapi.dll-felet som du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 6. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att wlanapi.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 7. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av wlanapi.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör verktyget för systemfilsgranskare återställa den.

 8. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om wlanapi.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 9. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Wlanapi.dll-filen kan inkluderas i en av dessa uppdateringar.

 10. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Vi har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka wlanapi.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 11. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda wlanapi.dll-felsökningsråden ovan inte lyckas bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till sina arbetsversioner.

 12. Använd en gratis registerrensare för att reparera wlanapi.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensarprogram kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga wlanapi.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare. Vi har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 13. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar wlanapi.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda wlanapi.dll-felet med ett felsökningssteg före det här.

 14. Felsök ett maskinvaruproblem om några wlanapi.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar