Hur man skapar en ISO-bild från en DVD, CD eller BD-skiva

Bra att veta:

Windows har inte ett inbyggt sätt att skapa en ISO-bild från en DVD, men du kan använda ett gratis verktyg för att göra det.

Om du vill skapa en ISO från en DVD måste du ha en DVD-enhet som du kan använda DVD-skivan i.

ISO-filer, som de skivor de skapas från, kan ta upp stora mängder lagringsutrymme på din hårddisk.

Att skapa en ISO-fil från en DVD eller någon skiva är ganska enkelt med rätt gratisverktyg och är ett fantastiskt sätt att säkerhetskopiera viktiga DVD-skivor, BD-skivor eller CD-skivor till din hårddisk.

Att skapa och lagra ISO-säkerhetskopior av dina viktiga programvaruskivor, och till och med operativsystemets installationsskivor, är en smart idé. Komplettera det med en obegränsad säkerhetskopieringstjänst online och du har en nästan skottsäker strategi för säkerhetskopiering av skivor.

ISO-bilder är fantastiska eftersom de är fristående, perfekta representationer av data på en skiva. Eftersom de är enstaka filer är de lättare att lagra och organisera än det skulle vara med direkta kopior av mappar och filer på en skiva.

Windows har inte ett inbyggt sätt att skapa ISO-bildfiler, så du måste ladda ner ett program för att göra det åt dig. Lyckligtvis finns det flera gratisverktyg tillgängliga som gör det enkelt att skapa ISO-bilder.

Tid som krävs: Det är enkelt att skapa en ISO-bildfil från en DVD-, CD- eller BD-skiva, men det kan ta allt från några minuter till över en timme, beroende på skivans storlek och datorns hastighet. Om din skivläsare är gammal och har en långsam läshastighet kan det också ta lite längre tid.

Dessa anvisningar är för Windows-, macOS- och Linux-användare. Det finns ett separat avsnitt för varje handledning.


Gör en ISO från en DVD-, BD- eller CD-skiva

 1. Ladda ner BurnAware Free, ett helt gratis program som bland annat kan skapa en ISO-bild från alla typer av CD-, DVD- och BD-skivor.BurnAware Free fungerar i Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista och Windows XP. Både 32-bitars och 64-bitarsversioner av dessa operativsystem stöds.

  Det finns också Premium- och Professionalversioner av BurnAware som inte är gratis. Men gratisversionen är fullt kapabel att skapa ISO-bilder från dina skivor, vilket är syftet med denna handledning. Se bara till att du väljer nedladdningslänken från Burnaware Free på deras webbplats.

  Om du har använt BurnAware Free tidigare och du inte gillar programmet eller om det inte fungerade finns det alternativa sätt att skapa en ISO från en skiva. Se några andra programvaruförslag längst ner på den här sidan.

 2. Installera BurnAware Free genom att köra filen burnaware_free_ [version].exe som du just laddade ner.Under eller efter installationen kan du se ett eller flera valfria erbjudanden eller uppmaningar att installera andra program. Tveka inte att avmarkera något av dessa alternativ och fortsätt.

 3. Kör BurnAware Free, antingen från genvägen som skapas på skrivbordet eller automatiskt via det sista steget i installationen.

 4. Välj Copy to ISO från kolumnen Disc Images.

  Verktyget Copy to Image visas utöver det befintliga fönstret BurnAware Free som redan är öppet.

  Du kanske har sett en Make ISO-ikon under Copy to ISO, men du bör inte välja det för just den här uppgiften. Verktyget Make ISO är för att skapa en ISO-bild från en samling filer du väljer och inte från en skiva, till exempel ifrån din hårddisk eller annan källa.

 5. Välj den optiska skivenhet som du planerar att använda från rullgardinsmenyn högst upp i fönstret. Om du bara har en enhet ser du bara ett val.Du kan bara skapa ISO-bilder från skivor som din optiska enhet stöder. Om du till exempel bara har en DVD-enhet kommer du inte att kunna göra ISO-bilder från BD-skivor eftersom din enhet inte kan läsa informationen från dem.

 6. Välj Browse.

 7. Navigera till den plats som du vill skriva ISO-filen till och ge filen som snart ska göras ett namn i textrutan.Optiska skivor, särskilt DVD-skivor och BD-skivor, kan innehålla flera gigabyte data och skapar lika stora ISO-skivor. Se till att oavsett vilken enhet du väljer att spara ISO-filen till har tillräckligt med utrymme för att lagra den. Din primära hårddisk har sannolikt gott om ledigt utrymme, så skrivbordet är en bra plats att lagra den. Om du har större externa hårdiskar är det bara att välja dem istället.Om din plan är att hämta data från en skiva till en flash-enhet så att du kan starta (boota) från den, kan det vara bra att veta att det helt enkelt inte går att skapa en ISO-fil på USB-enheten som du förväntar dig. I de flesta fall, som när du installerar Windows 10 från en flash-enhet, måste du ta några extra steg för att detta ska fungera.

 8. Välj Save.

 9. Sätt i den optiska enhet som du valde i steg 5 CD-, DVD- eller BD-skivan som du vill skapa ISO-bilden från.Beroende på hur AutoRun är konfigurerad i Windows på din dator kan den skiva som du just satte i starta (t.ex. filmen kan börja spelas eller du kan få en Windows-installationsskärm). Oavsett, stäng vad som helst som dyker upp.

 10. Välj Copy.

  Får du ett felmeddelande om att det inte finns någon skiva i enheten? Om så är fallet, välj bara OK och försök sedan igen om några sekunder. Chansen är stor att skivans uppsnurrning i din optiska enhet inte har slutförts, så Windows har bara inte hittat skivan än. Om du inte kan få detta meddelande att försvinna, se till att du använder rätt optisk enhet och att skivan är ren och oskadad.

 11. Vänta medan ISO-bilden skapas från din skiva. Du kan titta på framstegen genom att hålla ett öga på förloppsindikatorn eller X of X MB written längst ner till höger.
 12. Processen är klar när du ser meddelandet "Copy process completed successfully".

ISO-filen kommer att namnges och placeras där du bestämde i steg 7.

Du kan nu stänga fönstret Copy to Image och även fönstret BurnAware Free. Du kan också ta bort skivan du använde från din optiska enhet.

Skapa ISO-bilder i macOS och Linux

Att göra en ISO i macOS är möjligt med inkluderade verktyg.

 1. Öppna Diskverktyg. Du kan göra detta via Applications > Utilities > Disk Utility.

 2. Gå till File > New Image > Image from [enhetsnamn].

 3. Namnge den nya filen och välj var den ska sparas.Det finns också alternativ för att ändra format och krypteringsinställningar.
 4. Välj Save för att skapa bildfilen.

 5. När du är klar väljer du Done.

När du väl har CDR-avbildningen kan du konvertera den till ISO via detta terminalkommando:

hdiutil convert /path/originalimage.iso -format UDRW -o /path/convertedimage.dmg

För att konvertera ISO till DMG, kör detta från terminalen på din Mac:

hdiutil convert /path/originalimage.iso -format UDRW -o /path/convertedimage.dmg

I båda fallen, ersätt /path/originalimage med sökvägen och filnamnet på din CDR- eller ISO-fil och /path/convertedimage med sökvägen och filnamnet på ISO- eller DMG-filen du vill skapa.

På Linux öppnar du ett terminalfönster och kör följande och ersätter /dev/dvd med sökvägen till din optiska enhet och /path/image med sökvägen och filnamnet för ISO-filen du gör:

sudo dd if=/dev/dvd of=/path/image.iso

För att öppna ett terminalfönster i Ubuntu, tryck Ctrl+Alt+T.

Om du föredrar att använda programvara för att skapa en ISO-bild istället för kommandoradsverktyg, prova Roxio Toast (Mac) eller Brasero (Linux).


Andra ISO-verktyg för Windows

Även om du inte kommer att kunna följa vår guide ovan exakt finns det flera andra kostnadsfria ISO-skapande verktyg tillgängliga om du inte gillar BurnAware Free eller om det inte fungerar för dig.

Några favoriter som vi har provat genom åren inkluderar InfraRecorder, ISODisk, ImgBurn, ISO Recorder, CDBurnerXP och Free DVD to ISO Maker.


Lämna en kommentar