Vad är en olåst telefon?

En olåst smartphone är en telefon som kan fungera med vilken mobiloperatör som helst. Vissa telefoner är inte upplåsta och de kan därför bara användas på en leverantör som Verizon, eller med bara AT&T, eller T-Mobile, etc. En olåst telefon har inte den begränsningen.

När det gäller en olåst eller låst telefon är frågan om enheten kan fungera i ett specifikt trådlöst nätverk som skiljer sig från nätverket som telefonen var utformad för att fungera på.

En telefons kompatibilitet med ett nätverk är dock endast relevant för mobiloperatörer, inte trådlösa nätverk som Wi-Fi; vilken telefon som helst, så länge som Wi-Fi fungerar, kan ansluta till ett Wi-Fi-nätverk oavsett om telefonen är upplåst eller låst.


Vad det betyder att ha en olåst telefon

De flesta mobiltelefoner och smartphones är bundna eller låsta till en viss mobiloperatör, som Verizon, T-Mobile, AT&T eller Sprint. Även om du inte faktiskt köper telefonen från operatören är telefonen fortfarande bunden till en operatör. Du kan till exempel köpa en iPhone från Best Buy, men det kan fortfarande kräva att du registrerar dig för service från AT&T eller din respektive operatör.

För många människor är det vettigt att köpa en låst telefon: Transportören erbjuder rabatt på luren i utbyte mot att du tecknar ett serviceavtal med dem. Förutom rabatten får du också röst- och datatjänsten som du behöver för att använda telefonen.

Men inte alla vill vara knutna till en viss operatörs nätverk av olika skäl. Till exempel, om du ofta reser utomlands kan det inte vara vettigt att vara bunden till en telefon som inte fungerar internationellt (eller en som kostar dig en arm och ett ben att använda i utlandet).

Andra människor är ovilliga att underteckna de långa serviceavtalen (vanligtvis två år) som många operatörer behöver. Därför kan det vara ett önskvärt alternativ att köpa en olåst telefon; de kan köpa telefonen olåst och sedan aktivera den med vilket företag som helst.

Eller kanske får du inte särskilt bra service där du bor och du vill byta till ett nätverk som har bättre täckning, men du vill inte lämna din telefon bakom. Om du låser upp telefonen i det här fallet kan du behålla din enhet men få bättre täckning du önskar.

Dessutom tenderar företag som OnePlus idag att sälja endast upplåsta SIM-fria enheter. På så sätt har de kontroll över programuppgraderingar; de behöver inte testa uppdateringen från en nätoperatör varje gång de vill lansera en uppdatering.

Varför telefoner är låsta

Telefoner behöver inte vara låsta för någon operatör. Alla telefoner kan i teorin släppas som olåsta så att du kan aktivera dem med vilken mobiloperatör som helst. Men för att en operatör ska ha affärer kan de låsa telefonen i sitt nätverk så att om du vill ha telefonen måste du betala för en plan med dem.

Till exempel, om iPhone var låst till Verizon Wireless-nätverket och bara fungerade med Verizon-tjänsten, måste du byta till Verizon för att kunna använda iPhone. Men om du skulle låsa upp iPhone så att den kunde fungera med andra operatörer kan du avsluta prenumerationen på Verizons tjänst och använda din iPhone med AT&T, Sprint, etc.


Hur låser du upp din telefon

Inte alla telefoner behöver låsas upp för att kunna ta den med dig till en annan operatör. Men om du behöver låsa upp din telefon måste du kontakta den operatör som telefonen senast användes med.

Till exempel, för att låsa upp en AT & T-telefon, måste du fylla i AT & T: s enhetslåsningsförfarande så att de kan ta bort låset och låta dig använda det med en annan operatör. Verizon är dock ett företag som inte låser de flesta av sina telefoner, så det behövs ingen speciell kod för att kunna använda en Verizon-telefon med en annan operatör.

Det finns ofta mycket specifika regler som du måste följa innan du kan låsa upp en telefon. Till exempel kan telefonen inte rapporteras stulen eller saknas, den måste ha betalats fullt ut och kan behöva ha varit aktiv i operatörens nätverk under så många dagar.


Hur man hittar en olåst telefon

Om du är redo att köpa en ny telefon och vill ha en som redan är upplåst för användning på mobiloperatören du redan använder kan du vanligtvis hitta en online.

Till exempel har Amazon en hel sektion för olåsta mobiltelefoner där du kan filtrera resultaten efter märke som Apple eller Huawei, efter operativsystem som iOS och Windows, och efter andra kriterier som lagring, skärmstorlek, funktioner, pris, färg, etc. .

Du kan också köpa upplåsta telefoner praktiskt taget var du än kan köpa låsta smartphones, som Best Buy, Walmart, Gazelle, etc.

Mer information om olåsta telefoner

En låst telefon är låst även om du betalar fullt pris för telefonen. Det kan vara vettigt att en telefon endast är låst av operatören om och när du gör betalningar, och då låses den upp när den är helt din (när du gör den senaste betalningen), men så är inte fallet.

Medan en olåst mobiltelefon kan fungera i alla mobiloperatörers nätverk växlar inte upplåsning av en telefon mellan radiokommunikationstekniker som GSM eller CDMA. Du kan till exempel inte låsa upp en GSM-telefon och förvänta dig att den är CDMA-kompatibel.

Uttrycket "låst telefon" hänvisar också till den enkla lösenordsskyddet av din telefon eller att sätta den i låsskärmsläge där du inte längre kan se hemskärmsikonerna. I det här fallet betyder "att låsa upp telefonen" bara att ange lösenordet eller att nå hemskärmen där du kan starta appar.

Lämna en kommentar