Varför kommer inte mina brända DVD-skivor att spelas upp?

Det är otroligt frustrerande när brända DVD-skivor inte spelas. Du har bränt data till skivan och poppat in den i DVD-spelaren bara för att se ett fel eller upptäcka att ingenting fungerar.

Det kan finnas ett antal skäl till varför en bränd DVD inte kan spelas. Nedan finns en checklista som kan hjälpa dig att ta reda på varför den inte fungerar så att du kan fixa skivan och förhindra problemet i framtiden.

Om inget av dessa tips fungerar eller om du har verifierat att din maskinvara inte är problemet, försök att bränna DVD-skivan på en helt ny skiva.


Vilken DVD-skivtyp använder du?

Det finns flera typer av DVD-skivor som används av vissa skäl, som DVD + RW, DVD-R, DVD-RAM och till och med dubbla och dubbelsidiga DVD-skivor. Vad mer är att vissa DVD-spelare och DVD-brännare endast accepterar vissa typer av skivor.

FuatKose / Getty Images

Använd vår DVD-köparhandbok för att se till att du använder rätt typ av DVD för bränning, men läs även manualen för din DVD-spelare (du kan vanligtvis hitta den online) för att se skivtyperna som den stöder.

"Burning" du faktiskt DVD: n?

Många DVD-spelare stöder inte läsning av videofiler från en skiva som om det var en flash-enhet eller annan lagringsenhet, utan kräver istället att videorna bränns på skivan. Det finns en speciell process som måste äga rum för att filerna ska finnas i ett format som kan läsas för en DVD-spelare.

Det betyder att du inte bara kan kopiera en MP4- eller AVI-fil direkt till skivan, lägga den i DVD-spelaren och förvänta dig att videon ska spelas upp. Vissa TV-apparater stöder den här typen av uppspelning via anslutna USB-enheter men inte via DVD-skivor.

Freemake Video Converter är ett exempel på ett gratis program som kan bränna sådana videofiler direkt till en DVD, och många andra finns också.

Du måste också ha en DVD-brännare ansluten till datorn för att den ska fungera.


Stöder din DVD-spelare hemlagad DVD?

Om din brända DVD fungerar bra på en dator men inte spelas på DVD-spelaren vilar problemet antingen på DVD: n (DVD-spelaren kanske inte kan läsa den skivtypen eller dataformatet) eller DVD-spelaren i sig.

Om du har köpt din DVD-spelare under de senaste åren bör du kunna använda den för att spela DVD-skivor som bränts på din hemdator. Äldre DVD-spelare kommer dock inte nödvändigtvis att känna igen och spela hembrända DVD-skivor.

En sak som fungerar för vissa människor och beror på vilken DVD-spelare du har är att bränna DVD-skivan med ett äldre format som spelaren stöder. Det finns några DVD-brännprogram som stöder detta men andra inte.


Kanske DVD-märkningen kommer i vägen

Undvik dessa stick-on DVD-etiketter! De marknadsförs för märkning av DVD-skivor, men i många fall kommer de att förhindra att en annars fin DVD spelas.

Använd istället en permanent markör, bläckstråleskrivare eller en Lightscribe DVD-brännare för att sätta titlar och etiketter på skivan.

DVD-repor kan förhindra uppspelning

Precis som med CD-skivor kan repor och damm hindra DVD-skivor att spela korrekt. Rengör din DVD och se om den kommer att spelas.

Du kan också försöka köra DVD: n via ett skivreparationssats för att fixa DVD-skivor som hoppar eller hoppar på grund av repor.

För att undvika repor på dina DVD-skivor, se till att du alltid förvarar dem i ett ordentligt inneslutet fodral eller lägger dem åtminstone med etiketten nedåt (och skivans sida uppåt).

Prova en långsammare DVD-brännhastighet

När du bränner en DVD får du möjlighet att välja brännhastighet (2X, 4X, 8X etc). Ju långsammare brännskador, desto mer tillförlitlig blir skivan. I själva verket spelar vissa DVD-spelare inte ens skivor som bränns med högre hastigheter än 4X.

Om du misstänker att detta kan vara orsaken, bränn DVD-skivan på lägre hastighet och se om det löser uppspelningsproblemet.

Kanske använder skivan fel DVD-format

DVD-skivor är inte universella; vad som spelar i USA kommer inte att spela överallt i världen. Det finns en chans att din DVD är formaterad för europeisk visning eller kodad för någon annan global region.

Nordamerikanska DVD-spelare är utformade för NTSC-skivor formaterade för region 1 eller 0.

Det kan bara vara en dålig brännskada

Ibland får du bara ett dåligt resultat när du bränner en DVD. Det kan vara skivan, din dator, en dammfläck etc.

Lär dig hur du undviker DVD-brännfel.

Lämna en kommentar