RTF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .RTF-filtillägget är en Rich Text Format-fil. Den skiljer sig från en vanlig textfil genom att den kan innehålla formatering som fetstil och kursiv, plus olika teckensnitt och storlekar och bilder.

RTF-filer är användbara eftersom många program stöder dem. Det betyder att du kan bygga en RTF-fil i ett program på ett visst operativsystem, som macOS, och sedan öppna samma RTF-fil i Windows eller Linux och få den att se i princip densamma ut.


Hur man öppnar en RTF-fil

Det enklaste sättet att öppna en RTF-fil i Windows är att använda WordPad eftersom den är förinstallerad. Men andra textredigerare och ordbehandlare fungerar i princip på samma sätt, som LibreOffice, OpenOffice, AbleWord, Jarte, AbiWord, WPS Office och SoftMaker FreeOffice.

Zoho Docs och Google Docs är två sätt att öppna och redigera RTF-filer online.

Om du använder Google Docs för att redigera RTF-filen måste du först ladda upp den till ditt Google Drive-konto via Ny > Filuppladdning meny. Högerklicka sedan på filen och välj Öppna med > Google Dokument.

Det är viktigt att inse att inte alla program som stöder RTF-filer kan visa filen på samma sätt. Detta beror på att vissa program inte stöder nyare specifikationer för RTF-format. Mer om det nedan.

Några andra, icke-gratis sätt att öppna RTF-filer inkluderar att använda Microsoft Word eller Corel WordPerfect.

Några av dessa Windows RTF-redaktörer arbetar också med Linux och Mac. Om du använder macOS kan du också använda Apple TextEdit eller Apple Pages för att öppna RTF-filen.

Om din RTF-fil öppnas i ett program som du inte vill använda den med kan du ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows. Till exempel skulle det vara till hjälp om du vill redigera din RTF-fil i Anteckningar, men istället för att öppna den i OpenOffice Writer.

Hur man konverterar en RTF-fil

Det snabbaste sättet att konvertera denna typ av fil är att använda en online RTF-omvandlare som FileZigZag. Du kan spara RTF som en DOC-, PDF-, TXT-, ODT- eller HTML-fil. Ett annat sätt att konvertera en RTF till PDF online eller till PNG, PCX eller PS är att använda Zamzar.

Doxillion är en gratis dokumentfilkonverterare som kan konvertera RTF till DOCX och en mängd andra dokumentformat.

Ett annat sätt att konvertera en RTF-fil är att använda en av RTF-redigerarna ovanifrån. Med filen redan öppen, använd Fil meny eller någon form av Exportera alternativ för att spara RTF till ett annat filformat.


Mer information om RTF-format

RTF-formatet användes först 1987 men slutade uppdateras av Microsoft 2008. Sedan dess har formatet ändrats. Vad som definierar huruvida en dokumentredigerare kommer att visa RTF-filen på samma sätt som den som byggde den beror på vilken version av RTF som används.

Till exempel, medan du kan infoga en bild i en RTF-fil, vet inte alla läsare hur de ska visas för att de inte alla är uppdaterade till den senaste RTF-specifikationen. När detta händer visas inte bilder alls.

RTF-filer användes en gång för Windows-hjälpfiler men har sedan dess ersatts av Microsoft Compiled HTML-hjälpfiler som använder filtillägget CHM.

Den första RTF-versionen släpptes 1987 och användes av MS Word 3. Från 1989 till 2006 släpptes version 1.1 till 1.91, med den senaste RTF-versionen som stöder saker som XML-märkning, anpassade XML-taggar, lösenordsskydd och matematiska element.

Eftersom RTF-formatet är XML-baserat och inte binärt kan du faktiskt läsa innehållet när du öppnar filen i en vanlig textredigerare som Anteckningar.

RTF-filer stöder inte makron men det betyder inte att ".RTF" -filer är makrosäkra. Till exempel kan en MS Word-fil som innehåller makron byta namn på för att ha .RTF-filtillägget så att det ser säkert ut, men när det öppnas i MS Word kan makron fortfarande köras normalt eftersom det inte riktigt är en RTF-fil.

Även om deras filtillägg ser lika ut är RTF-filer inte samma som WRF- eller SRF-filer.


Lämna en kommentar