MOV-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En MOV-fil är en Apple QuickTime-filmfil.
  • Öppna en med iTunes, VLC, Google Drive och andra mediaspelare.
  • Konvertera till videoformat som MP4 med FileZigZag, Freemake Video Converter eller ett annat videokonverterarverktyg.

Den här artikeln beskriver vad MOV-filer är, hur man öppnar en och hur man konverterar en till ett format som fungerar på din enhet.


Vad är en MOV-fil?

En fil med MOV-filtillägget är en Apple QuickTime Movie-fil som lagras i en QTFF-containerfil (QuickTime File Format).

En MOV-fil kan lagra ljud, video och text i samma fil via olika spår, eller spåren kan peka på data som lagras någon annanstans i en annan fil.

Apple-enheter som iPhones och iPads är en vanlig plats att se MOV-filer eftersom det är standardfilformatet som dessa enheter spelar in video i.

MOV-filer.

Apple QuickTime Movie-filer använder i allmänhet .MOV-filtillägget, men vissa kan sparas med .QT. .MOVIE eller .MOOV-tillägg istället.

Hur man öppnar en MOV-fil

Apples iTunes- och QuickTime-program, VLC, Windows Media Player och Elmedia Player kan alla spela MOV-filer.

Om din Apple QuickTime Movie-fil har filtillägget .QT eller .MOVIE måste du förmodligen använda QuickTime om du inte vill försöka byta namn på filtillägget till .MOV.

Ett annat sätt att öppna MOV-filer på en dator är att använda Google Drive. Med den här metoden laddar du upp videon till den online-lagringstjänsten, vilket innebär att du inte bara säkerhetskopierar den online utan också gör den streambar från vilken webbläsare eller mobil enhet som helst (via Google Drive-appen).

Om du dubbelklickar på MOV-filen öppnas den i ett annat program än det du vill använda den med (som WMP istället för VLC), så här ändrar du standardprogrammet för ett visst filtillägg. Men om din fil inte öppnas alls i någon av dessa MOV-spelare, hoppa ner till botten av den här sidan för hjälp.


Hur man konverterar en MOV-fil

Inte alla mediaspelare, enheter, online-lagringstjänster och webbplatser stöder MOV-format. I sådana fall kan du konvertera MOV-filen till ett nytt format för att göra den användbar för din specifika situation.

Det bästa sättet att konvertera MOV-filen är att använda en gratis filkonverterare. De flesta av dem låter dig konvertera MOV till MP4, WMV, AVI och andra digitala mediefilformat, eller till och med direkt till en DVD. Vissa kan också extrahera ljudet från MOV-filen och spara det som en MP3. Ett par favoriter inkluderar Freemake Video Converter och EncodeHD.

Även VLC-mediaspelareprogrammet som nämns ovan, som kan öppna MOV-filer, kan också konvertera dem till format som MP4. Detta uppnås genom VLC: er Media > Konvertera / spara menyalternativ. Bläddra efter MOV-filen och använd det alternativet för att välja ett utdataformat.

Videofiler är normalt ganska stora i storlek, så det bästa är att använda ett dedikerat videokonverteringsprogram. Men om du har en liten videofil eller inte har något emot att vänta på att den ska laddas upp kan du också konvertera en MOV-fil med en online-omvandlare som Zamzar eller FileZigZag. Zamzar är ett exempel på en MOV-filkonverterare som kan spara filmen till en GIF-fil.

Kom ihåg att konvertering av MOV-filen på det här sättet innebär att du måste ladda ner den konverterade filen tillbaka till din dator innan du kan använda den.


Mer information om MOV-filer

MP4- och MOV-filer är lika eftersom de båda är komprimeringsformat med förlust, vilket innebär att delar av filen trimmas för att resultera i en mindre filstorlek. Det är därför du ofta ser MP4- och MOV-filer som det format du väljer för videor som distribueras online.

MP4-behållarformatet är dock mycket vanligare än MOV och stöds därför av ett större antal program- och hårdvaruenheter.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas med de program som nämns här är det möjligt att du felläser filtillägget. Vissa filformat använder filtillägg som ser nästan identiska ut, och det kan vara förvirrande när man försöker öppna ett eftersom det bara kan se ut som om det använder .MOV-filtillägget när det inte gör det.

Ett exempel är MAV-filtillägget, som är reserverat för Access View-filer som används med Microsoft Access. MAV-filer har inget att göra med videor, så att försöka öppna en i en MOV-kompatibel videospelare som VLC, till exempel, fungerar inte.

En annan är MKV. Även om MKV och MOV båda är videofilformat, fungerar de inte alltid med samma program. Med andra ord kanske en MKV-öppnare på din dator inte fungerar med MOV-filer och vice versa.

Detsamma gäller för MOD, MODD, MMV och förmodligen många andra filformat.

Lämna en kommentar