ASF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med ASF-filtillägget är en Advanced Systems Format-fil utvecklad av Microsoft som vanligtvis används för streaming av ljud- och videodata. En ASF-fil kan innehålla metadata som en titel, författardata, betyg och beskrivning.

Strukturen för ljud- eller videodata förstås av en ASF-fil, men den anger inte kodningsmetoden. Emellertid är WMA och WMV de två vanligaste typerna av data som lagras i ASF-behållaren, så ASF-filer ses oftast med ett av dessa filtillägg.

ASF-filformatet stöder kapitel och undertexter och streamar också prioritering och komprimering, vilket är det som gör dem idealiska för streaming.

ASF är också en förkortning för Atmel Software Framework och en textförkortning som betyder "och så vidare", men varken har något att göra med filformatet.


Öppna och konvertera ASF-filer

Spela en ASF-fil med Windows Media Player, VLC, PotPlayer, Winamp, GOM Player, MediaPlayerLite och förmodligen flera andra gratis multimediaspelare.

Det finns många applikationer som kan konvertera en ASF-fil, inklusive gratis videokonverteringsprogram och gratisappar som kan konvertera ljudfiler. Öppna bara ASF-filen i ett av dessa program och välj att konvertera filen till ett nytt format.

Till exempel, om du behöver din ASF-fil för att vara en MP4-, WMV-, MOV- eller AVI-fil, överväg att använda Any Video Converter eller Avidemux.

Zamzar är ett sätt att konvertera ASF till MP4 på en Mac eller något annat operativsystem. Ladda bara upp din ASF-fil till den webbplatsen och välj att konvertera den till MP4 eller något annat format som stöds, som 3G2, 3GP, AAC, AC3, AVI, FLAC, FLV, MOV, MP3, MPG, OGG, WAV, WMV, etc.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Filtillägget är det första du måste kontrollera om du inte kan öppna det med de program som nämns ovan. Se till att den faktiskt läser .ASF och inte något liknande.

Till exempel är AFS ett filtillägg för STAAD foundation Project-filer som skapas av CAD-programvara. Även om samma filtilläggsbokstäver används har de inget att göra med Microsofts ASF-filformat.

Detsamma gäller för andra som Street Atlas USA Map, Secure Audio, SafeText och McAfee Fortress. Alla dessa format använder SAF-filtillägget och tillhör (mestadels) avbruten programvara.

Ability Spreadsheet Template Files (AST) använder två av de tre förlängningsbokstäverna som ASF-filer gör, men de är inte heller relaterade.

Ett undantag är ASX-filer, som är spellistor som används för att lyssna på ASF-filer (eller någon annan mediefil). Du kan med största sannolikhet öppna en som en ASF-fil eftersom vissa multimediaspelare stöder spellistformatet, men du kan inte behandla ASX-filen som en ASF-fil. det är bara en genväg till ljuddata.


Mer information om ASF-filer

ASF var tidigare känt som Active Streaming Format och Advanced Streaming Format.

Flera oberoende eller beroende ljud- / videoströmmar kan inkluderas i en ASF-fil, inklusive flera bithastighetsströmmar, vilket är användbart för nätverk med varierande bandbredd. Filformatet kan också lagra webbsidor, skript och textströmmar.

Det finns tre sektioner eller objekt som ingår i en ASF-fil:

  • Rubrik: Filstorleksinformation, antalet strömmar som den har, felkorrigeringsdetaljer, codecs, metadata och andra objekt och allmän information lagras i filens rubrik.
  • Data: Avsnittet innehåller det faktiska innehållet som ska streamas.
  • Enkelt index: En tidsstämpel, ramnummer eller presentationstid sparas i Simple Index-objektet så att ASF-uppspelningsprogrammet kan söka igenom filen.

När en ASF-fil strömmas över internet behöver den inte laddas ner helt innan den kan visas. När ett visst antal byte har laddats ner (åtminstone rubriken och ett dataobjekt) kan filen strömmas när resten laddas ner i bakgrunden.

Till exempel, om en AVI-fil konverteras till ASF, kan filen börja spelas strax efter istället för att behöva vänta på att hela filen ska laddas ner, som vad som är nödvändigt för AVI-formatet.


Lämna en kommentar