DB-fil (vad det är och hur man öppnar en)

.DB-filtillägget används ofta av ett program för att indikera att filen lagrar information i något slags strukturerat databasformat.

Till exempel kan mobiltelefoner använda DB-filer för att lagra krypterad applikationsdata, kontakter, textmeddelanden eller annan information.

Andra program kan använda DB-filer för plugins som utökar programmets funktioner, eller för att förvara information i tabeller eller något annat strukturerat format för chattloggar, historiklistor eller sessionsdata.

Vissa filer med DB-filtillägget kanske inte alls är databasfiler, som Windows Thumbnail Cache-format som används av Thumbs.db-filer. Windows använder dessa DB-filer för att visa miniatyrer av en mapps bilder innan du öppnar dem.

DB-filer.


Hur man öppnar en DB-fil

Det finns ett stort antal användningsområden för DB-filer, men bara för att de alla använder samma filtillägg betyder det inte att de lagrar liknande data eller kan öppnas / redigeras / konverteras med samma programvara. Det är viktigt att veta vad din DB-fil är för innan du väljer hur du ska öppna den.

Telefoner som har DB-filer lagrade används förmodligen för att hålla någon form av applikationsdata, oavsett om det är en del av själva applikationsfilerna eller personuppgifter som lagras i appen eller operativsystemet.

Till exempel lagras textmeddelanden på en iPhone i en sms.db-fil i / privat / var / mobil / Bibliotek / SMS / mapp.

Dessa DB-filer kan vara krypterade och omöjliga att öppna normalt, eller de kan ses och redigeras fullt ut i ett program som SQLite, om DB-filen är i SQLite-databasformat.

Databasfiler som används av andra applikationer som Microsoft Access, LibreOffice-program och Design Compiler Graphical kan ibland öppnas i respektive program eller, beroende på data, importeras till en annan applikation som kan använda den för ett liknande syfte.

Skype lagrar en historik över chattmeddelanden i en DB-fil som heter main.db, som kan flyttas mellan datorer för att överföra meddelandeloggen, men förmodligen inte öppnas direkt med programmet. Du kanske dock kan läsa Skypes main.db med en webbläsare för databasfiler.

Beroende på din Skype-version kan main.db-filen finnas på någon av dessa platser:

C: Användare [användarnamn] AppData Local Packages Microsoft.SkypeApp_kzf8qxf38zg5c LocalState <Skype-användarnamn> main.db
C: Användare [användarnamn] AppData Roaming Skype [Skype-användarnamn] main.db

Vad är Thumbs.db-filer?

Thumbs.db-filer skapas automatiskt av vissa versioner av Windows och läggs i mappar som innehåller bilder. Varje mapp med en Thumbs.db-fil har bara en av dessa DB-filer.

Hur du reparerar skadade eller korrupta Thumbs.db-filer om du får ett kernel32.dll-fel som är relaterat till en Thumbs.db-fil.

Syftet med Thumbs.db-filen är att lagra en cachad kopia av miniatyrversionerna av bilderna i den specifika mappen, så att när du visar mappen med synliga miniatyrer får du se en liten förhandsgranskning av bilden utan att behöva öppna den. Det är det som gör det väldigt enkelt att sikta igenom en mapp för att hitta en specifik bild.

Utan Thumbs.db-filen kunde Windows inte göra dessa förhandsgranskningsbilder åt dig och skulle istället bara visa en generisk ikon.

Om du tar bort DB-filen tvingas Windows att återskapa alla dessa miniatyrer varje gång du begär dem, vilket kanske inte är en snabb process om mappen innehåller en stor samling bilder eller om du har en långsam dator.

Det finns inga verktyg som ingår i Windows som kan visa Thumbs.db-filer, men du kan ha tur med Thumbs Viewer eller Thumbs.db Explorer, som båda kan visa vilka bilder som är cachade i DB-filen samt extrahera några eller alla.

Hur inaktiverar du Thumbs.db-filer

Det är säkert att ta bort Thumbs.db-filer så många gånger du vill, men Windows kommer att fortsätta få dem att lagra dessa cachade miniatyrer.

En väg runt detta är att öppna mappalternativ genom att köra kontrollmappar kommandot i dialogrutan Kör (Windows-tangent + R). Gå sedan in i utsikt Fliken och välj Visa alltid ikoner, aldrig miniatyrbilder.

Ett annat sätt att hindra Windows från att skapa Thumbs.db-filer är att ändra DWORD-värdet DisableThumbnailCache att ha ett datavärde på 1, på den här platsen i Windows-registret:

HKEY_CURRENT_USER Programvara Microsoft Windows CurrentVersion Explorer Advanced

Du kan behöva starta om datorn för att registerändringen ska träda i kraft.

Om du gör denna ändring slutar Windows visa miniatyrbilder, vilket innebär att du måste öppna varje bild för att se vad det är.

Du bör då kunna ta bort alla Thumbs.db-filer som tar onödigt utrymme. Du kan snabbt radera alla Thumbs.db-filer genom att söka efter dem med allt, eller genom verktyget Diskrensning (kör den från kommandoraden med cleanmgr.exe kommando).

Om du inte kan ta bort en Thumbs.db-fil eftersom Windows säger att den är öppen, byt Windows Explorer till informationsvyn för att dölja miniatyrbilderna och försök igen att ta bort DB-filen. Du kan göra detta från utsikt menyn när du högerklickar på det vita utrymmet i mappen.


Hur man konverterar DB-filer

DB-filer som används med MS Access och liknande program kan vanligtvis konverteras till CSV, TXT och andra textbaserade format. Försök att öppna filen i programmet som skapade den eller använder den aktivt och se om det finns ett alternativ för Exportera eller Spara som som låter dig konvertera DB-filen.

Om din DB-fil inte ens kan öppnas med ett normalt program, som de flesta DB-applikationsfiler eller krypterade DB-filer, finns det liten chans att det finns en DB-omvandlare som kan spara filen i ett nytt format.

Thumbs.db-tittarna ovan kan exportera miniatyrbilderna från en Thumbs.db-fil och spara dem i JPG-format.

Den här filen har inget att göra med DBF-filer även om de kan tyckas relaterade.


Lämna en kommentar