OGG-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med OGG-filtillägget är en Ogg Vorbis komprimerad ljudfil som används för att hålla ljuddata. OGG-filer kan innehålla artist- och spårinformation samt metadata.

Ordet "Vorbis" avser kodningsschemat som tillhandahålls av utvecklarna av OGG-formatet Xiph.org. OGG-filer som inte anses vara Vorbis kan dock innehålla andra ljudkomprimeringstyper som FLAC och Speex och kan använda filändelsen .OGA.

Om inte en ljudfil kan OGG-filen istället vara en Origin Graph-fil. Dessa typer av OGG-filer spelas inte i en mediaspelare utan öppnas istället med ett diagramprogram.


Hur man öppnar en OGG-fil

Massor av musikspelare och ljudprogramvara kan spela OGG-filer, till exempel VLC, Miro, Windows Media Player (med Directshow-filter), MPlayer, Xion Audio Player, Audials One och Adobe Audition. Du kan också spela OGG-filer online via Google Drive.

Några av dessa program kan också öppna OGG-filer på Mac, inklusive Roxio Toast och Elmedia Player. Program som Miro och VLC kan spela OGG-filer på Linux, liksom Zinf, Totem och Amarok.

GPS-enheter och andra mediaspelare stöder förmodligen OGG-formatet, men Apple-enheter inte. Det betyder att du måste installera en app som VLC för mobil eller OPlayer HD för att kunna spela OGG-filer på en iPhone, iPad eller iPod touch.

Om du öppnar en OGG-fil online eller drar en lokal till Google Chrome kan du spela OGG-filen utan att behöva ladda ner ett separat program. Opera och Mozilla Firefox kan också strömma OGG-filer.

Origin är det program som behövs för att öppna OGG-filer som är graffiler i Origin Graph-formatet. Origin Viewer är ett gratis program från samma företag som utvecklar Origin, som låter dig visa och kopiera information från en OGG-fil.

Moderna versioner av Origin (med början i v2018) sparar istället grafer i OGGU-formatet, men samma visningsprogram, liksom Origin och Origin Pro, kan också öppna det formatet.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker spela OGG-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna OGG-filer, se vår Så här ändrar du standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att skapa den förändringen i Windows.

Hur man konverterar en OGG-fil

Vissa gratis ljudfilkonverterare låter dig konvertera en OGG-fil till MP3, WAV, MP4 och andra liknande format. Det enklaste sättet är att använda en online OGG-omvandlare som FileZigZag eller Zamzar.

Med FileZigZag kan du till exempel konvertera OGG Vorbis komprimerade ljudfiler till flera format utöver de just nämnda, som WMA, OPUS, M4R, M4A, AAC och AIFF. Det kan också användas för att konvertera OGG-filer online även om de inte komprimeras med Vorbis. Zamzar fungerar på ungefär samma sätt.

Du kan också konvertera OGG-filer med ett nedladdningsbart program om du hellre inte vill ladda upp dina filer online eller om du behöver konvertera OGG-filer i bulk. Via den kostnadsfria ljudfilomvandlarlänken som nämns ovan kan du också hitta OGG-omvandlare som Free Audio Converter och MediaHuman Audio Converter.

Origin OGG-filer kan konverteras till OTP med Origin-programmet, genom Fil > Spara mall som. Detta kommando producerar en Origin Graph Template-fil.


Mer information om OGG Vorbis-filer

OGG Vorbis fungerar också som ett containerformat som är avsett att ersätta OGG-formatet. Den kan innehålla ljud-, video- och undertexter eller annan text. Dessa typer av multiplexade mediefiler använder OGX-filtillägget.

OGX-filer kallas OGG Vorbis Multiplexed Media-filer och kan öppnas med VLC, Windows Media Player och QuickTime.

OGG Media-filformatet som använder .OGM-filtillägget är lite annorlunda än de andra format som nämns ovan. Även om den också kan spelas med VLC och äldre versioner av Windows Media Player, stöder inte Xiph.org formatet eftersom det inte faller inom gränserna för OGG-specifikationen.

MOGG-filtillägget används i vissa videospel när flera OGG-filer lagras i samma fil.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas med förslagen ovan, se till att filtillägget säger .OGG och inte något liknande:

  • OGS (Origons Movie Data): Ant Movie Catalog
  • OGZ (Cube 2 Map): Cube 2: Sauerbraten
  • OGF (STALKER-modell): OGF Master

Även om de, och förmodligen många andra, delar några av samma filtilläggsbokstäver som OGG-filer, betyder det inte att de är relaterade alls eller att de kan öppnas eller konverteras med samma program. De kan kanske men chansen är bra att du behöver undersöka filformaten specifikt för att se vilka applikationer som byggdes för att öppna dem.

Lämna en kommentar