Vad är en PNG-fil? (Och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En PNG-fil är en bärbar nätverksgrafikfil.
  • Öppna en med valfri webbläsare eller bildprogram, som XnView.
  • Konvertera till JPG, SVG, ICO och andra bilder med FileZigZag eller annan bildkonverterare.

Denna artikel beskriver vad PNG-filer är, varför de föredras framför andra bildformat i vissa situationer och vilka program som kan öppna en eller konvertera en till andra bildtyper.


Vad är en PNG-fil?

En PNG-fil är en bärbar nätverksgrafikfil. Formatet använder förlustfri komprimering och anses i allmänhet ersätta GIF-bildformatet.

Till skillnad från GIF stöder dock inte PNG-filer animationer. Det mycket liknande MNG-formatet (Multiple-image Network Graphics) gör det dock men har ännu inte vunnit den typ av popularitet som GIF- eller PNG-filer har.

PNG-filer lagrar grafik på webbplatser. Vissa operativsystem som macOS och Ubuntu lagrar skärmdumpar i PNG-format som standard.

En annan användning för PNG är när delar av bilden måste vara genomskinliga, vilket kan vara till hjälp när man gör illustrationer, utformar en webbplats, skapar fotografi etc. Om du till exempel har en logotyp vill du placeras över ett foto är det mycket lättare att "klippa ut" logotypen och lämna genomskinliga pixlar runt den, så att när den placeras över den andra bilden, kommer den bilden att visas genom transparensen.

Hur man öppnar en PNG-fil

Standardfotoprogrammet i Windows öppnar PNG-filer men det finns många andra sätt att visa en.

Alla webbläsare (som Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) visar automatiskt PNG-filer som du öppnar från internet, vilket innebär att du inte behöver ladda ner alla PNG-filer du vill titta på online. Du kan också använda webbläsaren för att öppna PNG-filer från din dator genom att använda Ctrl + O tangentbordskombination för att bläddra efter filen.

De flesta webbläsare stöder också dra och släpp, så du kanske bara kan dra PNG-filen till webbläsaren för att öppna den.

Det finns också flera fristående filöppnare, grafiska verktyg och tjänster som öppnar PNG-filer. Några populära är XnView, IrfanView, FastStone Image Viewer, Google Drive, Eye of GNOME och gThumb.

För att redigera PNG-filer kan det XnView-program som just nämnts användas, liksom Microsoft Windows inkluderade grafikprogram som heter Paint, Windows 10 Paint 3D-verktyget, det populära GIMP-verktyget och det populära Adobe Photoshop.

Med tanke på antalet program som öppnar PNG-filer och att du med stor sannolikhet har minst två installerade just nu, finns det en mycket verklig chans att den som är inställd på att öppna dem som standard (dvs. när du dubbelklickar eller dubbelklickar på en) är inte den du vill använda.

Om du tycker att så är fallet, se Hur man byter filassociationer i Windows-handledning för detaljerade instruktioner om hur man ändrar det "standard" PNG-programmet.


Hur man konverterar en PNG-fil

Förmodligen konverterar varje bildfilkonverterare som du kör över en PNG-fil till ett annat format (som JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF, etc.). Det finns flera alternativ i listan över programvaror för gratis bildkonverterare, inklusive några online-PNG-omvandlare som FileZigZag och Zamzar.

Besök Pngtosvg.com för att konvertera en PNG till SVG.


När ska man använda PNG-filer

PNG-filer är ett bra format att använda men inte nödvändigtvis i alla situationer. Ibland kan en PNG vara alldeles för stor i storlek och inte bara använda onödigt diskutrymme eller göra det svårare att skicka e-post utan kan också sakta ner en webbsida om du använder en där.

Tänk om fördelarna med bildkvaliteten är tillräckliga för att offra det utrymmet (eller långsam laddning av webbsidor etc.). Eftersom en PNG-fil inte komprimerar bilden som andra förlustformat som JPEG gör, minskar kvaliteten inte lika mycket när bilden är i PNG-format.

JPEG-filer är användbara när bilden har låg kontrast, men PNG-filer är bättre när det gäller skarp kontrast som när det finns linjer eller text i bilden, liksom stora områden med enfärgad färg. Skärmbilder och illustrationer är alltså bäst i PNG-format medan "riktiga" foton är bäst som JPEG / JPG.

Du kan också överväga att använda PNG-formatet över JPEG när du har att göra med en bild som behöver redigeras om och om igen. Till exempel, eftersom JPEG-formatet genomgår vad som kallas generation förlust, kommer redigering och spara filen om och om igen att resultera i en bild av lägre kvalitet över tiden. Detta är inte sant för PNG eftersom det använder förlustfri komprimering.

Mer hjälp med PNG-filer

För att göra bakgrunden transparent i en PNG inkluderar alternativen automatiserade verktyg som Clipping Magic eller det kostnadsfria bakgrundsbrännarverktyget eller nästan alla bildredigeringsprogram.

Om du till exempel har Photoshop, placerar du bilden i sitt eget lager, tar bort bakgrundsskiktet och använder sedan vilket verktyg som helst (t.ex. Eraser, Marquee, Lasso) för att radera de delar av bilden som ska vara transparenta.

Lämna en kommentar