Åtgärda D3dx9_30.dll saknas eller hittades inte fel

Till skillnad från många andra DLL-fel som kan ha komplicerade orsaker och korrigeringar orsakas d3dx9_30.dll-problem på ett eller annat sätt av en enstaka fråga: det är vanligtvis något fel med Microsoft DirectX.

D3dx9_30.dll-filen är en av många filer som finns i DirectX-programvarusamlingen. Eftersom DirectX används av de flesta Windows-baserade spel och avancerade grafikprogram visas d3dx9_30.dll-fel vanligtvis bara när du använder den här typen av applikationer.

Det finns en hel del olika sätt som ett d3dx9_30 DLL-fel kan dyka upp på din dator. Här listas några av de vanligaste d3dx9_30.dll-felmeddelandena, men din kan vara annorlunda:

D3DX9_30.DLL hittades inte
Filen d3dx9_30.dll hittades inte
Det dynamiska länkbiblioteket d3dx9_30.dll kunde inte hittas i den angivna sökvägen [PATH]
Filen d3dx9_30.dll saknas
D3DX9_30.DLL saknas. Byt ut D3DX9_30.DLL och försök igen
D3dx9_30.dll hittades inte. Ominstallering kan hjälpa till att åtgärda detta
Komponent d3dx9_30.dll saknas
Det här programmet kunde inte startas eftersom d3dx9_30.dll inte kunde hittas


Orsak till D3dx9_30.dll-fel

DLL-felmeddelandet d3dx9_30 kan gälla alla program som använder Microsoft DirectX, men det ses oftast med videospel. Felet uppträder vanligtvis när programvaran startas. Ibland visas d3dx9_30.dll-fel efter att ett spel har laddats men precis innan spelet börjar.

Några vanliga spel som har varit kända för att generera d3dx9_30.dll-fel inkluderar Medieval, Resident Evil, EverQuest, Splinter Cell Double Agent, ArmA: Armed Assault, World Series of Poker, Company of Heroes och mer.

I icke-spelapplikationer kan ett d3dx9_30 DLL-fel visas innan vissa avancerade grafikfunktioner i programmet används.

Något av Microsofts operativsystem sedan Windows 98 kan påverkas av d3dx9_30.dll och andra DirectX-problem. Detta inkluderar Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.

Hur du åtgärdar D3dx9_30.dll fel

Ladda inte under några omständigheter DLL-filen d3dx9_30.dll individuellt från någon "DLL-nedladdningssida". Det finns ett antal olika anledningar till att det aldrig är bra att ladda ner DLL-filer från dessa webbplatser.

Om du redan har laddat ner d3dx9_30.dll från en av dessa DLL-nedladdningssidor tar du bort den från vart du än lägger den och fortsätter med följande steg.

 1. Starta om din dator om du inte har gjort det ännu.

  DLL-felet d3dx9_30 kan vara ett fel eller en engångsproblem, och en enkel omstart kan rensa upp det helt. Det är osannolikt att detta kommer att lösa problemet, men omstart är alltid ett bra första felsökningssteg.

 2. Installera den senaste versionen av Microsoft DirectX. Chansen är stor att uppgradering till den senaste versionen av DirectX kommer att fixa felet d3dx9_30.dll hittades inte.

  Microsoft släpper ofta uppdateringar till DirectX utan att uppdatera versionsnummer eller bokstav, så se till att installera den senaste versionen även om din version är tekniskt densamma.

  Samma DirectX-installationsprogram fungerar med alla versioner av Windows inklusive Windows 10, 8, 7, Vista, XP och mer. Den ersätter alla saknade DirectX 11-, DirectX 10- eller DirectX 9-filer.

 3. Om du antar att den senaste DirectX-versionen från Microsoft inte fixar d3dx9_30 DLL-felet du får, leta efter ett DirectX-installationsprogram på ditt spel eller en applikations-CD eller DVD. Vanligtvis, om ett spel eller ett annat program använder DirectX, kommer programutvecklarna att inkludera en kopia av DirectX på installationsskivan.

  Ibland, men inte ofta, passar DirectX-versionen på skivan bättre för programmet än den senaste versionen som finns online.

 4. Avinstallera spelet eller programvaran och installera om det igen. Något kan ha hänt med filerna i programmet som fungerar med d3dx9_30.dll och en ominstallation kan göra tricket.

 5. Återställ filen d3dx9_30.dll från det senaste DirectX-paketet. Om ovanstående felsökningssteg inte har fungerat för att lösa ditt d3dx9_30.dll-fel, försök att extrahera d3dx9_30 DLL-filen individuellt från DirectX-paketet.

  Om DLL-felet i spelet eller annat program förklarar var d3dx9_30.dll-filen måste vara, kan du manuellt kopiera den från din extrahering och placera den rätt där den ska gå, vilket ska åtgärda felet.

 6. Uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort. Även om det inte är den vanligaste lösningen kan det i vissa situationer korrigera detta DirectX-problem att uppdatera drivrutinerna för grafikkortet på din dator.