PEF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med filtillägget PEF är en Pentax Raw Image-fil som står för Pentax Electronic File. Det är ett okomprimerat och oredigerat foto som tagits med en Pentax digitalkamera. Bilden är ännu inte bearbetad på något sätt - den representerar all rådata som tas in av kameran.


Andra PEF-filer

Andra PEF-filer kan istället vara Portable Embosser Format-filer; de kallas ibland PEF Braille Book-filer. Dessa typer av PEF-filer använder XML-format för att representera fysiska punktskriftböcker.

Pentax Raw-bildfiler finns ibland i PTX-format. Både PEF- och PTX-filer liknar andra bildfilformat som digitalkameror använder för att lagra omodifierad data, som Nikons NEF, Canons CR2 och CRW, Sonys ARW och SRF, Panasonics RW2 och Olympus ORF.

Hur man öppnar en PEF-fil

PEF-filer från en Pentax-kamera öppnas med programvaran som medföljer digitalkameran, liksom med Able RAWer, UFRaw, Windows Live Photo Gallery, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements och förmodligen några andra populära foto- och grafikverktyg.

Om du inte kan öppna PEF-filen i Windows med Windows Live Photo Gallery kan du behöva installera Microsoft Camera Codec Pack.

Punktskrift använder öppna PEF-punktskriftsfiler. Dessa filer öppnas också på en iOS-enhet (iPhone, iPad, iPod touch) med PEF Viewer-appen.

Se den här listan över program på pef-format.org för andra program som använder PEF-filer. Vissa av dessa program kan dock bara skapa punktskriftsfiler men inte faktiskt kunna öppna dem.

Om din fil inte öppnas med förslagen ovan, är det möjligt att du läser fel filtillägget. Även om deras filtillägg ser lika ut har PEF-filer inget att göra med PDF-, PEM- eller PEG-filer (Peggle Replay). Så om du istället hanterar en av dessa filer måste du troligen använda annan programvara för att öppna den.


Hur man konverterar en PEF-fil

Vissa gratis bildkonverteringsverktyg konverterar PEF-filer till ett annat bildformat. Zamzar är ett exempel - det är en PEF-omvandlare online, vilket innebär att du först måste ladda upp PEF-filen till Zamzar och sedan välja ett utdataformat att konvertera den till och sedan ladda ner den konverterade filen tillbaka till din dator innan du kan använda den .

Zamzar konverterar PEF till JPG, PNG, BMP, PDF, TIFF, TGA och andra liknande format.

Adobe DNG Converter konverterar PEF-filen till DNG på Windows och macOS.


Lämna en kommentar