Hur du åtgärdar Winsock.dll fel eller saknas fel

Winsock.dll-fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av winsock DLL-filen.

I vissa fall kan winsock.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet winsock.dll kan gälla alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Winsock.dll-fel

Det finns flera olika sätt som winsock.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se winsock.dll-fel:

 • Winsock.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom winsock.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
 • Kan inte hitta [PATH] winsock.dll
 • Filen winsock.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: winsock.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Winsock.dll-filen är involverad i att låta Windows-programvara komma åt nätverket, så det är vanligt att se winsock DLL-fel visas när du använder eller installerar vissa nätverksprogram. Du kan också se winsock.dll-fel när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Dessa DLL-fel ses troligen bara när du använder riktigt gamla applikationer eller tidiga versioner av Windows eftersom winsock.dll är en 16-bitars DLL-fil.

Kontexten för winsock.dll-felet är en viktig information som kan vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Winsock.dll fel

Ladda inte ner winsock.dll från en webbplats för "DLL-nedladdning". Det finns många anledningar till att ladda ner en DLL-fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av winsock.dll är det bäst att få den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av winsock.dll-felet.

 1. Återställ winsock.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" winsock.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den. Om du misstänker att du av misstag har raderat winsock.dll men du redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa winsock.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Att återställa en borttagen kopia av winsock.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa winsock.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att winock.dll-felet som du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att winsock.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder winsock.dll-filen. Om DLL-felet winsock.dll uppstår när du använder ett visst program bör filen ominstalleras om du installerar om programmet.

  Detta gäller särskilt om programmet är riktigt gammalt och försöker få åtkomst till en obefintlig DLL-fil. Nyare versioner av programmet kan använda en uppdaterad Winsock DLL-fil, och därför bör nedladdning och installation av en ny kopia eliminera winsock.dll-felet.

  Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Att installera om programmet som tillhandahåller winsock.dll-filen eller uppdatera programmet till en nyare version som inte behöver den gamla winsock.dll-filen är en trolig lösning på detta DLL-fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till winsock.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen winsock.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Filen winsock.dll kanske eller inte är relaterad till grafikkort - det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på felets sammanhang och felsöka därefter.

 6. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om winsock.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 7. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av winsock.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft i vissa versioner av Windows, bör verktyget för systemfilsgranskare återställa den.

 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. WinSock.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.

 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Vi har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är enkla att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka winsock.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 10. Reparera din installation av Windows. Om den enskilda winsock.dll-felsökningsrådgivningen ovan inte lyckas bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera winsock.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga winsock.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare. Vi har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar winsock.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda winsock.dll-felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.

 13. Felsök ett maskinvaruproblem om några winsock.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar