Kan du inte hitta vänner på Steam? Så här lägger du till dem

Att lägga till en vän på Steam är inte en svår process, men du kan stöta på några problem under vägen. Om du har ett begränsat konto kan du inte skicka vänförfrågningar. Om du inte känner till din väns exakta Steam-profilnamn och inte hittar deras konto på tjänsten kan du ha svårt att lägga till dem.


Hur man lägger till vänner på Steam

Du kan lägga till en vän på Steam genom en av tre metoder:

 • Hitta dem genom sökfunktionen på skrivbordsappen, webbplatsen eller mobilappen.
 • Använd Facebook.
 • Skicka en inbjudningslänk.

Med de två första alternativen kan du skicka en vänförfrågan som din vän kommer att se nästa gång de loggar in på Steam. Den tredje kräver att du skickar en länk till din vän via e-post, sms eller chattappen du använder för att hålla kontakten.

Du kan inte skicka vänförfrågningar på Steam förrän du köper ett spel eller lägger till pengar i din Steam Wallet. Nya konton låses i ett begränsat tillstånd tills en liten summa pengar används. Om du vill lägga till vänner innan du köper något, be dina vänner att skicka en inbjudningslänk till dig.

Sök efter vänner på Steam med Desktop-appen eller webbplatsen

Steam-skrivbordsappen är praktiskt taget identisk med Steam-webbplatsen, så du kan lägga till vänner med den du föredrar. De HITTA BUTIK fliken i appen motsvarar Steampowered.com, som är Steams webbutik. De Community fliken motsvarar Steamcommunity.com, som är Steams online-community-portal.

Så här hittar du och lägger till vänner på Steam med hjälp av skrivbordsappen eller Steams communitywebbplats:

 1. Öppna Steam-skrivbordsappen eller navigera till Steamcommunity.com.

 2. Placera muspekaren över ditt användarnamn i menyraden.

 3. Välja Vänner i rullgardinsmenyn som visas.

 4. Välja Lägg till en vän.

 5. Välja Gå Sök.

 6. Skriv din väns namn i sökfältet.

 7. Leta reda på din vän i sökresultaten och välj sedan Lägg till som vän.

 8. Välja OK.

  Din vän måste acceptera begäran innan de visas i din vänlista.

 9. Steam-användare kan när som helst ändra sina profilnamn. Om du inte ser din vän i sökresultaten, se till att de inte har bytt namn nyligen.


Lägg till vänner på Steam med mobilappen

Steam-appen, som är tillgänglig för Android och iOS, erbjuder mest av samma funktionalitet som skrivbordsappen. Vissa saker finns på lite olika platser, men du kan fortfarande utföra de flesta av samma uppgifter, inklusive att lägga till vänner.

Så här lägger du till vänner med Steam-mobilappen:

 1. Starta Steam app.

 2. Tryck Vänner.

  Om appen öppnas på en annan skärm än din profil, tryck först på (tre vertikala linjer) och välj sedan Du och vänner > Profil. Om du går direkt till din vänlista i det här steget ser du inte alternativet att lägga till vänner.

 3. Välj Dina vänner rullgardinsmeny.

 4. Tryck Lägg till en vän.

 5. Bläddra ner till Sök efter vänner sektion.

 6. Tryck Gå Sök.

 7. Skriv din väns namn.

 8. Leta reda på din vän i sökresultaten.

 9. Tryck Lägg till som vän.

 10. Tryck OK.

  Din vän visas inte i din vänlista förrän de accepterar begäran.


Anslut Facebook till Find Friends på Steam

Steam har Facebook-integration, som låter dig hitta och lägga till dina Facebook-vänner på Steam. Om du inte hittar en vän på Steam eller har flera personer du vill lägga till på en gång kan den här funktionen hjälpa dig att hitta och lägga till dem.

Så här använder du Facebook för att hitta vänner på Steam:

 1. Öppna Steam-skrivbordsappen eller navigera till Steamcommunity.com.

 2. Placera muspekaren över ditt användarnamn i menyraden.

 3. Välja Vänner.

 4. Välja Lägg till en vän.

 5. Välja Logga in på Facebook.

 6. Ange dina Facebook-inloggningsuppgifter och välj sedan Logga in.

  Om du uppmanas ange din inloggningskod för tvåfaktorsautentisering och välj sedan Fortsätta.

 7. Leta efter Vänner på Facebook sektion. Om du har några Facebook-vänner som du inte redan är vän med på Steam visas de här.

Vad du ska göra när du inte kan hitta vänner på Steam

Att hitta och lägga till vänner på Steam fungerar inte alltid som förväntat. Steam har några särdrag om hur det behandlar användarnamn som kan göra det svårt att hitta vänner. Om databasen går ner kan det bli omöjligt att hitta vem du letar efter. När det händer måste du vänta på att Valve löser problemet.

När du registrerar dig för Steam skapar du ett användarnamn som du använder för att logga in på tjänsten. Det här primära användarnamnet är inte detsamma som användarnamnet som människor ser i spel eller när du publicerar i Steams community-grupper. Du kan ändra ditt profilnamn när du vill, vilket kan skapa förvirring när någon försöker lägga till dig som en vän.

För att göra det lättare för människor att hitta dig, ställ in ett anpassat universellt resurslokaliseringsnamn (URL) som är detsamma som ditt Steam-ID eller kontonamn.

Ditt Steam-konto har fyra namn associerade med det:

 • Steam-kontonamn: Användarnamnet som du använder för att logga in på ditt Steam-konto. Du kan inte ändra det.
 • Steam-profilnamn: Namnet som visas i vänlistor, i spel och i Steam-communityn. Du kan ändra det här namnet.
 • Riktiga namn: Att använda ditt riktiga namn hjälper dina vänner att hitta dig i sökningen. Du kan dock placera vad du vill, och du kan ändra det när som helst.
 • Anpassat webbadressnamn: Ett namn som du anger i din profil. Om du ställer in den på samma sak som ditt profilnamn kan folk navigera till Steamcommunity.com/id/dittprofilnamn för att hitta dig.

När du söker efter någon på Steam kan du använda deras Steam-profilnamn eller deras riktiga namn, men du hittar dem inte om de ändrade till något annat.

Steam håller en delregistrering av tidigare profilnamn och ger en förkortad lista i sökresultaten. Du måste dock söka efter din väns nuvarande namn om du vill vara säker på att hitta dem.

Här är några saker du kan prova om du inte kan hitta eller lägga till dina vänner på Steam:

 • Se till att du skriver deras aktuella Steam-profilnamn.
 • Om deras nuvarande profilnamn skiljer sig från deras Steam-kontonamn, sök efter deras kontonamn. Det är mer troligt att denna idé fungerar om deras kontonamn och anpassade URL-namn är desamma.
 • Om du vet namnet din vän använder för sin profil (riktigt eller annat) kan du söka efter det.
 • Om du fortfarande inte hittar din vän på Steam, se till att de har ställt in sin Steam-profil.
 • Skapa och skicka en Steam-inbjudningslänk om du fortfarande inte kan hitta eller lägga till dem.

Be din vän att skapa sin Steam-profil

Om din vän är ny på Steam, eller om de inte har ställt in sin profil, kanske du inte hittar dem med sökfunktionen. Be dem öppna Steam-klienten eller besöka Steamcommunity.com och ställa in deras profil.

Det kan ta ett tag för nya Steam-medlemmar att dyka upp i sökningar, så du kan behöva vänta tills databasen uppdateras. Om du inte vill vänta kan du prova några andra metoder för att lägga till en vän på Steam.

Skicka din vän en Steam-inbjudningslänk

Det enklaste sättet att lägga till en vän på Steam, förutom att hitta dem med sökfunktionen, är att skapa en inbjudningslänk och ge den till dem. Denna process kräver viss kommunikation mellan dig och din vän utanför Steam eftersom du måste skicka koden till dem i ett e-postmeddelande eller en chattapp som Discord.

Du genererar Steam-väninbjudningslänkar på samma sida där du öppnar vänns sökfunktionen. Så här hittar du rätt plats och genererar en inbjudningslänk:

 1. Öppna Steam-skrivbordsappen eller navigera till Steamcommunity.com.

 2. Placera muspekaren över ditt användarnamn i menyraden.

 3. Välja Vänner.

 4. Välja Lägg till en vän.

 5. Välja Skapa en inbjudningslänk.

 6. Välj länken och kopiera den, eller välj Kopiera till Urklipp till vänster om länken.

 7. Skicka länken till din vän.

 8. När din vän klickar på länken öppnas Steam-webbplatsen. När de har loggat in ser de ett bannermeddelande högst upp på sidan. Om de väljer Lägg till som vän i meddelandet lägger Steam till var och en i den andras vänlistor.

Lämna en kommentar