SFZ-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med SFZ-filtillägget är en SoundFont-komprimerad fil.

När den används i en kompatibel spelare uttrycker en SFZ-fil vissa parametrar som exempel på ljudfiler ska följa, som hastighet, reverb, loop, equalizer, stereo, känslighet och andra inställningar.

SFZ-filer är bara textfiler som normalt finns i samma mapp som ljudfilerna de hänvisar till, som WAV- eller FLAC-filer. Här är ett exempel på en grundläggande SFZ-fil som visar koden som en SFZ-spelare skulle använda för att strukturera vissa ljudfiler.

SFZ-filer.


Hur man öppnar en SFZ-fil

Vilken textredigerare som helst kan användas för att visa koden för en SFZ-fil. Notepad ingår i Windows eller så kan du ladda ner en annan textredigerare som Notepad ++, vilket kan vara lättare att använda.

Återigen, eftersom SFZ-filer bara är vanliga textfiler, gör de faktiskt ingenting i sig. Medan du säkert kan öppna filen i en textredigerare för att läsa vad den kommer att göra i ett kompatibelt program, kommer inget faktiskt att ske om du inte använder en SFZ-spelare.

Så för att faktiskt använda en SFZ-fil istället för att bara redigera den är det bästa alternativet att använda ett gratis program som Polyphone, vilket vi tycker är en av de bättre SFZ-spelarna och redigerarna. När du redigerar en SFZ-fil i det här programmet kan du spara den till SF2-, SF3- eller SFZ-filformatet. Du kan också använda detta program för att exportera en öppen exempelfil till WAV-formatet.

Plogs gratis sforzando-programvara kan också öppna en SFZ. Det fungerar i Windows och macOS genom att du drar SFZ-filen till programmet. Så länge syntaxen är korrekt i SFZ-filen kommer både instruktionerna och de medföljande ljudfilerna att kännas igen av programmet. Vi rekommenderar starkt att du läser igenom hjälpsidorna för sforzando om du planerar att använda detta program.

Några andra verktyg som liknar de två ovan som kan öppna och använda SFZ-filer (och kanske också SF2-filer) inkluderar Rgc: audio sfz, Garritans ARIA Player, Native Instruments 'Kontakt och rgc: audio's SFZ + Professional.

Om du använder Kontakt för att öppna SFZ-filen, se till att visa utländska format alternativet är aktiverat. Hitta det i Filer menyn i utsikt rullgardinsmenyn.

Hur man konverterar en SFZ-fil

Eftersom en SFZ-fil bara är en textfil kan du inte konvertera själva .SFZ-filen till ett ljudformat som WAV, MP3 eller någon annan ljudfil. Du kan dock konvertera ljudfilerna som SFZ-filen pekar på med en gratis ljud- / musikomvandlare. Kom ihåg att ljudfilen som du vill konvertera ligger antagligen i exakt samma mapp som SFZ-filen.

Det gratis Polyphone-verktyget som vi nämnde ovan kan användas för att konvertera den faktiska SFZ-filen till en Soundfont-fil med filändelsen .SF2 eller .SF3 via Fil > Exportera soundfont.

Du bör inte behöva konvertera SFZ till NKI (en Kontakt Instrument-fil) för användning i Kontakt eftersom det programmet kan öppna SFZ-filer.

Naturligtvis, om du behöver din SFZ-fil för att vara i något annat textbaserat format som TXT eller HTML, är det lika enkelt som att öppna texten i textredigeraren och sedan spara den i en ny fil.


Kan du fortfarande inte öppna den?

Den mest troliga anledningen till varför din SFZ-fil inte öppnas med programmen som är länkade ovan är att du inte har en SFZ-fil. Dubbelkolla att suffixet läser ".SFZ" och inte bara något liknande.

Anledningen till att du måste kontrollera filtillägget är att många filer delar några av samma filtilläggsbokstäver även om de inte öppnas med samma program eller används för samma ändamål. Att öppna en icke-relaterad fil i programmen ovan kan vara anledningen till att du inte kan få din fil att öppna.

Du kan till exempel verkligen ha en Windows-självutdragande arkivfil som slutar på .SFX som bara ser ut som en SFZ-fil. Du får troligen ett fel om du försöker öppna en SFX-fil i en SFZ-öppnare eller redigerare.

Detsamma gäller för andra som en SFV-, SFC-, SFPACK-, SFK-, FZZ-, SSF- eller SFF-fil.

Tanken här är att kontrollera filtillägget och sedan undersöka det du har att göra med för att ta reda på hur du öppnar filen eller konverterar den till ett nytt filformat.


Lämna en kommentar