MOS-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med MOS-filtillägget är en Leaf Raw Image-fil som produceras av kameror som Leaf Aptus-serien.

MOS-filer är okomprimerade, så de är vanligtvis lite större än de flesta bildfiler.

MOS står också för vissa tekniska termer som inte har något att göra med ett filformat, till exempel Microsoft Office Specialist, My Oracle Support, Mobile Office System, Mobile Operating System och Maintenance Out of Service.


Hur man öppnar en MOS-fil

Standardfotovisaren i Windows är en gratis MOS-visare. RawTherapee är ett annat gratis program som öppnar MOS-filer i Windows, Linux och macOS.

MOS-filer kan också öppnas med betalda program som Adobe Photoshop, Corel PaintShop Pro och Phase One Capture One.

Ett annat alternativ är File Viewer Plus, men den fria versionen stöder inte MOS-filer, så du måste betala för att använda den med Leaf Raw Image-filer. Det fungerar också bara med Windows 10.

Mac-användare kan se en MOS-fil med ColorStrokes, förutom Photoshop och Capture One.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna MOS-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program som öppnar MOS-filer, lär du dig hur du ändrar standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows.

Hur man konverterar en MOS-fil

De flesta, om inte alla, av programmen ovan som kan öppna MOS-filer kan sannolikt också konvertera dem. Öppna bara MOS-filen i ett av dessa program och leta sedan efter en Fil > Spara som, Konvertera, eller Exportera menyalternativ.

Om du försöker konvertera MOS på det sättet kan du troligen spara den i format som JPG och PNG.

Ett annat alternativ skulle vara att använda en gratis bildfilkonverterare som CoolUtils eller CloudConvert, som är online MOS till JPG-omvandlare (konverteringen fungerar via din webbläsare). Några andra alternativ på dessa webbplatser inkluderar att spara MOS till BMP, TIFF, GIF, ICO, PNG och PDF.

Om du behöver konvertera MOS till DNG kan du göra det med Adobe DNG Converter.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Var noga med att inte förväxla ett annat filformat för en MOS-fil. Vissa filer använder liknande filtillägg trots att formaten inte är relaterade.

MODD- och MOV-filer är bara två exempel. Om du verkligen har en MODD- eller MOV-fil, följ dessa länkar för att lära dig mer om format och vilka program som kan öppna och konvertera dem. Programvaran som fungerar med en MODD- eller MOV-fil är inte densamma som de program som krävs för att använda MOS-filer och vice versa.

MSO är ett annat riktigt liknande filtillägg som antagligen antingen är en Microsoft Office Macro Reference-fil eller en Inline Email Attachment-fil, som båda sannolikt används med ett Microsoft Office-program.


Lämna en kommentar