BRL-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med BRL-filtillägget kan antingen vara en MicroBraille-fil eller en Ballistic Research Laboratory CAD-fil, men det finns en god chans att det är den förra.

MicroBraille-filer lagrar prickar som kan användas av punktskrift-till-tal-program och punktskrift. På samma sätt som Braille Ready Format-filer (BRF) används de ofta för att lagra digitala publikationer för personer med synskada.

Vi har ingen information om vad CAD-filer för Ballistic Research Laboratory används till, men programvaran som skapar dem, BRL-CAD, är ett solidt modelleringsprogram för 3D, så filerna själva lagrar förmodligen 3D-data av något slag.


Hur man öppnar en BRL-fil

MicroBraille-filer med BRL-tillägget kan öppnas med CASC Braille 2000 via Öppen > Punktskrift meny. Detta program stöder också andra punktskriftfiler, som de i BML-, ABT-, ACN-, BFM-, BRF- och DXB-format.

Du kan också öppna BRL-filen med Duxbury Braille Translator (DBT).

Båda de just nämnda programmen är tillgängliga som demos, så medan du kan öppna och läsa BRL-filer med någon av dem kan inte alla programmens funktioner användas.

BRL-filer som är Ballistic Research Laboratory CAD-filer kan skapas med, och förmodligen också öppnas av, modelleringsprogrammet som heter BRL-CAD.

Om din BRL-fil verkar vara i inget av dessa format, använd Anteckningar, TextEdit eller någon annan textredigerare för att öppna BRL-filen. Även om det inte alls är sant för något av de ovan nämnda formaten, är många typer av filer endast textfiler, vilket betyder oavsett format, en textredigerare kan kanske visa filens innehåll korrekt.

En annan anledning att använda en textredigerare för att öppna din BRL-fil är att se om det finns någon beskrivande information i själva filen som kan berätta vilket program som användes för att skapa den, och därför vilket program som kan öppna den. Denna information finns ofta i den första delen av filen när den visas med en text- eller HEX-redigerare.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna BRL-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet BRL-filer, se vår Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra den förändringen i Windows.

Hur man konverterar en BRL-fil

Själva Braille 2000-programmet kan inte konvertera en BRL-fil till något annat format, så det är möjligt att det inte finns någon programvara som kan konvertera den.

Om BRL-CAD faktiskt låter dig öppna dina Ballistic Research Laboratory CAD-filer, kan du kanske också konvertera den till ett nytt format. Alternativet att exportera en 3D-modell är vanligtvis en vanlig funktion i dessa typer av applikationer, så BRL-CAD kan också innehålla stöd för det. Men eftersom vi inte har provat det kan vi inte vara 100 procent säkra.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Något annat att komma ihåg om du inte kan öppna en BRL-fil är att se till att det inte är en annan filtyp som har liknande filtillägg. För att kontrollera detta, titta på tecknen direkt efter filnamnet för att bekräfta att det står ".BRL" och inte något liknande.

Till exempel, medan BRD-filer delar majoriteten av filtilläggsbokstäverna som BRL-filer, har de verkligen inget att göra med varandra. BRD-filer är antingen EAGLE Circuit Board-filer, Cadence Allegro PCB Design-filer eller KiCad PCB Design-filer. Inget av dessa format är emellertid relaterade till de format som nämns ovan som använder BRL-filtillägget och kan därför inte öppnas med en BRL-filöppnare.

BR5-, FBR-, ABR- och GBR-filer är bara några andra exempel som lätt kan förväxlas med BRL-filer.

Om du upptäcker att din fil inte egentligen är en BRL-fil, undersök filtillägget du ser för att lära dig mer om filformatet som använder det tillägget. Detta kan hjälpa dig att bestämma vilket program som kan öppna eller konvertera den typen av fil.


Lämna en kommentar