Apple kommer att göra ett operativsystem för hemautomation


Under de senaste månaderna har Apple gjort ett antal misstag som kan tyda på att ett operativsystem för hemautomation, homeOS, håller på att utvecklas

Ett operativsystem för hemautomation, dvs. fjärrstyrning av hem eller kontor, saknas fortfarande i Apples systemutbud. Det är redan ganska omfattande: macOS för Macs, iOS för iPhones, iPadOS för iPads, watchOS för Apple Watches, tvOS för Apple TV och audioOS för HomePod.

Det blir sex olika operativsystem, med en tendens till sju. Även om det inte är helt korrekt att säga att de är "olika", eftersom iOS och iPadOS har mycket gemensamt (fram till för några år sedan fanns det trots allt iOS i iPads också), och macOS i sig självt kommer allt närmare iOS, särskilt sedan man bytte från Intel-chips till Apple Silicon M1-chips, som är nära besläktade med dem i iPhones. Kort sagt, för ett företag av Apples storlek gör det ingen större skillnad att hantera sex eller sju operativsystem, särskilt inte om några av dem bara är "formellt" olika. Så ryktena om att homeOS, operativsystemet för hemautomation, ska komma på marknaden blir allt mer ihärdiga.

Jobbserbjudanden

De första ledtrådarna kom i juni, när Apple i ett jobberbjudande som publicerades före WWDC nämnde homeOS, ett operativsystem som var okänt fram till dess. De första ledtrådarna kom i juni, när ett jobberbjudande som publicerades före WWDC nämnde homeOS, ett tidigare okänt operativsystem. Därifrån började misstankarna om att Cupertino arbetade på ett nytt operativsystem för hemautomation, en misstanke som förnyas igen när man söker igenom företagets jobbannonser.

I juni publicerades ett jobberbjudande för en Senior iOS Engineer som skulle gå med i Apple Music-teamet där homeOS nämndes. I beskrivningen stod det: "Du kommer att arbeta med Apples ingenjörer och lära dig hur iOS, watchOS, tvOS och homeOS fungerar", och när det gjordes en nyhet om tillkännagivandet var Apple snabba med att korrigera att HomePod, den smarta högtalaren med Siri, nämndes.

För några månader sedan förde samma omständighet homeOS tillbaka till nyheterna. I en platsannons, återigen för Apple Music, tar Apple upp samma passage som citeras ovan och nämner homeOS. På samma sätt som iOS och iPadOS, vars nära relation nämndes tidigare, har Apple två andra mycket liknande operativsystem, tvOS och audioOS - som kommer att levereras tillsammans med minihögtalaren HomePod.


homeOS skulle kunna kombinera audioOS och tvOS

audioOS är baserat på tvOS, så de två systemen delar mer än ett par delar trots sina olika namn. Den viktigaste hypotesen som för närvarande cirkulerar är att Apple kan komma att skapa ett nytt system som kombinerar tvOS och audioOS under namnet homeOS. Både smarta högtalare och Apple TV har trots allt sin plats i hemmiljöer, så det är logiskt att flytta dem.

Nödvändigt att säga att Apple tog bort passagen om det nya operativsystemet så snart som homeOS fanns med i arbetsbeskrivningen.


Lämna en kommentar