PPTX-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En PPTX-fil är en Microsoft PowerPoint Open XML-presentationsfil.
  • Öppna en med PowerPoint Viewer eller PowerPoint, Google Slides eller ett annat Office-alternativ.
  • Konvertera till PDF, ODP och andra med samma program eller använd en omvandlare som Zamzar.

Den här artikeln förklarar vad PPTX-filer är, vilka program som öppnar dem och hur man konverterar dem till andra presentationsformat.


Vad är en PPTX-fil?

En fil med PPTX-filtillägget är en Microsoft PowerPoint Open XML Presentation-fil. Dessa filer används för att lagra presentationer av bildspel.

PPTX-filer använder en kombination av XML och ZIP för att komprimera innehållet. PPTX-filer kan innehålla formaterad text, objekt, flera bilder, bilder, videor och mer.

PPTX är standardpresentationsfilformatet för PowerPoint 2007 och senare. Den äldre versionen av PPTX-filen är PPT, som användes i Microsoft PowerPoint 2003 och äldre.

PPTX-filer.

Microsoft PowerPoints PPSX-format liknar PPTX förutom att det öppnas direkt för presentationen medan PPTX-filer öppnas för redigeringsläget.

Hur man öppnar en PPTX-fil

Om du har en PPTX-fil som du bara vill titta på och inte redigera, kan detta göras mycket enkelt med det kostnadsfria PowerPoint Viewer-programmet som finns tillgängligt från Microsoft. Du kan inte redigera bilderna eller göra ändringar i något som du kan med en fullständig version av Microsoft PowerPoint, men det är en livräddare om du bara behöver bläddra igenom en PPTX-presentation som någon har skickat till dig.

Att öppna och redigera PPTX-filer utan att ha en kopia av Microsoft PowerPoint är möjlig med antingen de kostnadsfria presentationsverktygen WPS Office eller OpenOffice Impress. Det här är bara två av flera kostnadsfria Microsoft Office-alternativ som fullt stöder PPTX-filer.

Det finns också några gratis presentationstillverkare som kan importera PPTX-filer för redigering online - inget behov av att installera någon programvara. En av dem, Google Slides, låter dig ladda upp en PPTX-fil från din dator, göra ändringar i den och sedan antingen behålla den i ditt Google Drive-konto eller ladda ner den till din dator som en PPTX eller något annat format som PDF.

Google har också det här gratis webbläsartillägget som fungerar som en PPTX-visare och redigerare som körs direkt i Chrome-webbläsaren. Detta fungerar inte bara för PPTX-filer som du drar in i webbläsaren från din dator utan även för alla PPTX-filer du öppnar från internet, inklusive sådana som du kan få via e-post. Det webbläsartillägget fungerar också med andra MS Office-format som XLSX och DOCX.

Om du vill extrahera bilder från PPTX-filen kan du göra det med ett filuppackningsverktyg. Använd ett av dessa program, till exempel 7-Zip, för att öppna PowerPoint-filen som om det vore ett arkiv och navigera sedan till ppt > medium för att se alla bilder som importerades till bildspelet. Du kan kopiera ut alla bilder som du vill extrahera från PowerPoint-filen.


Hur man konverterar en PPTX-fil

Om du använder ett av de stödjande PPTX-programmen som nämns ovan kan du enkelt konvertera din PPTX-fil till ett annat filformat genom att bara öppna filen i programmet och sedan spara den igen i ett annat format. I de flesta program görs detta vanligtvis via Fil > Spara som alternativ.

Ibland är ett mycket snabbare sätt att konvertera en PPTX-fil med en online-filkonverterare. En av våra favoriter för konvertering av PPTX-filer är Zamzar. Du kan också konvertera PPTX till PDF, ODP, PPT och ett antal bildformat, som JPG, PNG, TIFF och GIF.

En PPTX-fil kan också konverteras till ett format som Google Slides kan känna igen. Ladda bara upp filen till Google Drive via Ny > Filuppladdning meny. Högerklicka på filen i Google Drive och klicka sedan på Öppna med > Google Presentationer för att konvertera den till Google Slides-format.

När PPTX-filen har konverterats till Google Slides kan du öppna den där i ditt Google-konto och konvertera den till andra format via Fil > Hämta som. Dessa format inkluderar PPTX, ODP, PDF, TXT, JPG, PNG och SVG.

Om du vill konvertera PPTX-filen till ett bildformat i syfte att få en av bilderna från bildspelet, se 7-Zip-instruktionerna ovan för en enkel metod.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas med förslagen ovan, se till att du inte förväxlar filändelsen med något som bara ser ut.

PTX-filtillägget kan till exempel se ut som PPTX men de typer av filer öppnas inte med de presentationsprogram som beskrivs här.

Ett liknande exempel kan ses med Serif PagePlus-mallfiler som använder PPX-filtillägget. Det är verkligen lätt att tänka att en PPX-fil är densamma som en PPTX-fil när man bara tittar på deras filtillägg, men PPX-filer används faktiskt med PagePlus-programmet.

Om du dubbelkontrollerar suffixet för din fil och upptäcker att den faktiskt inte läser ".PPTX", undersök sedan vad den säger för att lära dig mer om filformatet det kan vara i och vilka program som kan läsa, redigera eller konvertera den.

Lämna en kommentar