TGA-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med TGA-filtillägget är en Truevision Graphics Adapter-bildfil. Det är också känt som en Targa-grafikfil, Truevision TGA, eller bara TARGA, som står för Truevision Advanced Raster Graphics Adapter.

Bilder i Targa Graphic-format kan lagras i sin råa form eller med komprimering, vilket kan vara att föredra för ikoner, linjeteckningar och andra enkla bilder. Detta format ses ofta associerat med bildfiler som används i videospel.

TGA står också för olika saker som inte har något att göra med TARGA-filformatet. Till exempel använder The Gaming Armageddon och Tandy Graphics Adapter TGA-förkortningen. Det senare är emellertid relaterat till datorsystem men inte till detta bildformat; det var en visningsstandard för IBM-videoadaptrar som kunde visa upp till 16 färger.


Hur man öppnar en TGA-fil

TGA-filer kan öppnas med Adobe Photoshop, GIMP, Paint.NET, Corel PaintShop Pro, TGA Viewer och förmodligen också några andra populära foto- och grafikverktyg.

Om TGA-filen är av relativt liten storlek och du inte behöver behålla den i TGA-format kan det vara mycket snabbare att bara konvertera den till ett vanligare format med en online-filkonverterare (se nedan). Sedan kan du visa den konverterade filen med ett program som du förmodligen redan har, som standardfotovisaren i Windows.

Hur man konverterar en TGA-fil

Om du redan använder en av bildvisarna / redigerarna ovanifrån kan du öppna TGA-filen i programmet och sedan spara den till något annat som JPG, PNG eller BMP.

Ett annat sätt att konvertera en TGA-fil är att använda en gratis bildkonverteringstjänst. Online-filkonverterare som FileZigZag och Zamzar kan konvertera TGA-filer till populära format liksom sådana som TIFF, GIF, PDF, DPX, RAS, PCX och ICO.

Du kan konvertera TGA till VTF (Valve Texture), ett format som vanligtvis används i videospel, genom att importera det till VTFEdit.

En TGA till DDS (DirectDraw Surface) konvertering är möjlig med Easy2Convert TGA till DDS (tga2dds). Allt du behöver göra är att ladda TGA-filen och sedan välja en mapp för att spara DDS-filen i. Konvertering av TGA till DDS i batch stöds i den professionella versionen av programmet.


Mer information om TARGA-formatet

Targa-formatet designades ursprungligen 1984 av Truevision, som senare köptes av Pinnacle Systems 1999. Avid är nu den nuvarande ägaren av Pinnacle Systems.

AT&T EPICenter specificerade TGA-formatet i sin linda. De första två korten, VDA (videoadapter) och ICB (bildtagningskort), var de första som använde formatet, varför filer av denna typ använde filtilläggen .VDA och .ICB. Vissa TARGA-filer kan också sluta med .VST.

TARGA-formatet kan lagra bilddata i 8, 15, 16, 24 eller 32 bitar per pixel. Om 32, 24 bitar är RGB och de andra 8 är för en alfakanal.

En TGA-fil kan vara rå och okomprimerad eller använda en förlustfri RLE-komprimering. Denna komprimering är utmärkt för bilder som ikoner och linjeteckningar eftersom de inte är lika komplexa som fotografiska bilder.

När TARGA-formatet släpptes först användes det bara med TIPS-färgprogramvara, som var två program som var för sig heter ICB-PAINT och TARGA-PAINT. Det användes också för projekt som rör fastigheter online och videokonferenser.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Vissa filformat använder filtillägg som delar några av samma bokstäver eller ser väldigt lika ut. Men bara för att två eller flera filformat har liknande filtillägg betyder det inte att filerna själva är relaterade alls och kan öppnas med samma program.

Om din fil inte öppnas med något av förslagen ovan, kontrollerar du att du inte felläser filtillägget. Du kan förvirra en TGZ- eller TGF-fil (Trivial Graph Format) -fil med en Targa-grafikfil.

Andra filformat som använder liknande bokstäver inkluderar DataFlex Data (TAG), Microsoft Groove Tool Archive (GTA) och TuxGuitar Document (TG).

Lämna en kommentar