Så här fixar du Razer Synapse som inte upptäcker en mus eller ett tangentbord

När Razer Synapse inte känner igen din Razer-mus eller tangentbord kan det indikera att kringutrustningen inte fungerar som den ska. Utöver det kan du inte anpassa enheten eller ladda de profiler som behövs för ditt spel. Så här fixar du när Razer Synapse inte upptäcker en mus eller ett tangentbord.

Dessa instruktioner gäller alla tangentbord och möss som säljs av Razer. Emellertid är problem med tangentbord och mus sannolikt inte knutna till Razers programvara. Istället kan problemet bero på anslutningar mellan kringutrustning och din dator.


Orsaker till att Razer Synapse inte känner igen din mus

Det finns flera anledningar till att Razer Synapse kanske inte fungerar. Det är ett enhetshanteringsprogram. All inkompatibilitet mellan Synapse, Windows, enhetsdrivrutinerna och enheten resulterar i problem. För det mesta handlar det om att se till att allt hålls uppdaterat, men det kan finnas andra problem som är svårare att fastställa, som smutsiga eller dåliga USB-portar.

Razer

Så här fixar du när Razer Synapse inte upptäcker musen eller tangentbordet

Dessa steg kan hjälpa dig att diagnostisera och lösa potentiella problem med Razer Synapse. Stegen nedan börjar från enklaste och mest troliga till svåraste och minst troliga för att hjälpa dig att spara tid och komma tillbaka till gamingen/jobbet så snabbt som möjligt.

 1. Koppla från all kringutrustning och anslut den igen. Ibland finns det ett problem med anslutningen. Om du tror att det kan vara porten ansluter du kringutrustningen till en annan port.

 2. Använd en annan dator. Testa musen eller tangentbordet på en annan dator för att vara säker på att USB-porten inte är problemet. Om enheten inte fungerar där heller kan din enhet ha maskinvaruproblem, som en dålig USB-kontakt eller kabel.Detta gäller även trådlösa möss, förutsatt att du litar på en USB-baserad dongel.

 3. Starta om datorn. Ibland är en enkel omstart allt som behövs för att allt ska fungera igen.

 4. Starta Enhetshanteraren genom att högerklicka på Start-knappen (den ser ut som en Windows-logga längst ner till vänster) och välj Device Manager/Enhetshanteraren. Högerklicka på avsnittet med möss eller tangentbord och skanna efter hårdvaruförrändringar. Windows 10 kanske inte först känner igen din anslutna kringutrustning. Att utföra en uppdatering tvingar Windows 10 att skanna om datorn och alla dess portar för nya tillägg. Om Windows upptäcker musen eller tangentbordet installerar Windows 10 automatiskt de nödvändiga drivrutinerna.

 5. Avinstallera och installera om enheter. En viktig orsak till mus- och tangentbordsfel är antalet onödiga - och eventuellt motstridiga - drivrutiner. Du kan se listor för HID-komponenter (Human Interface Device) som du inte behöver, som äldre möss och tangentbord. Att ha en lång lista med HID-komponenter är inte ovanligt, men om du har problem med att upptäcka en ny mus eller ett nytt tangentbord kan det hjälpa att ta bort dessa enheter.

  1. Högerklicka på Start-knappen (ser ut som en Windows-logga längst ner till vänster) och välj Device Manager/Enhetshanteraren. I Windows 10 kan du använda sökrutan längst nere till vänster om du inte hittar den.
  2. Expandera fliken Tangentbord och avinstallera alla HID Keyboard Device och Razer-märkta poster.
  3. Expandera fliken Möss och andra pekdon och avinstallera alla HID-kompatibla mus- och Razer-baserade poster.
  4. Starta om datorn.

 6. Uppdatera seriella databussar. Drivrutinerna som kör din dators USB-portar kan behöva uppdateras. Detta är ett enkelt försök att lösa problemen via Windows 10 innan du laddar ner och installerar nya drivrutiner från din OEM- eller moderkortstillverkare.

 7. Installera de senaste drivrutinerna. Du kan göra detta på några sätt:

  • Använd förinstallerad programvara: Många OEM-tillverkare (Original Equipment Manufacturer) som HP och Dell installerar programvara som skannar sina förbyggda datorer efter föråldrade drivrutiner och ställer in systemet. Öppna programvaran och skanna din dator när som helst för att söka efter nya drivrutiner.
  • Ladda ner från OEM-tillverkaren: OEM-tillverkare som HP och Dell finjusterar drivrutiner från hårdvarutillverkare för att fungera optimalt på din stationära eller bärbara datorkonfiguration. Ladda ner och installera drivrutiner från hårdvarans OEM för bästa, stabila prestanda.
  • Ladda ner drivrutiner för moderkortet: För hemmabyggda datorer, ladda ner drivrutiner direkt från hårdvarutillverkaren. Se till att välja de nyaste drivrutinerna och specifiera rätt modell, serie och tillverkare.

 8. Avinstallera och installera om Synapse. Med hårdvarualternativen ur vägen och fortfarande inte får några positiva resultat är nästa steg att avinstallera Razer Synapse.Du måste också se till att det inte finns några långvariga Razer-mappar som kan förstöra eller störa en ny installation med en felaktig konfiguration.

  1. Öppna Filhanteraren > Programfiler (x86).
  2. Ta bort alla Razer-relaterade mappar.
  3. Välj Visa i filhanterarens verktygsfält, välj sedan kryssrutan Dold för att visa dolda filer och mappar.
  4. Navigera tillbaka till rootkatalogen där du har Razer Synapse installerat. Vanligtvis väljer Synapse att installeras i C-hårddisken som standard om du inte har specifierat något annat. För att navigera till rootkatalogen: Öppna Filutforskaren > skriv "C:" i sökfältet > tryck Enter.
  5. Öppna mappen ProgramData och radera sedan Razer-mappen.

 9. Kontrollera Synapse-versionen. Om Windows 10 känner igen din Razer-mus eller tangentbord, men dessa inte visas i Razer Synapse, kanske enheterna inte är kompatibla med Synapse-versionen installerad på din dator. Razer Synapse 3 är i beta och stödjer inte alla Razer-märkta enheter.Om din Razer-enhet inte stödjs, ladda ner det äldre Razer Synapse 2-programmet.

Se Razers fullständiga lista över enheter som stödjs av Razer Synapse 3, inklusive musmattor och headset.

Se Razers fullständiga lista över enheter som stödjs av Razer Synapse 2, inklusive musmattor och headset.