FXB-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med FXB-filtillägget är en FX Bank-fil som används med VST-kompatibel (Virtual Studio Technology) programvara för att lagra effektförinställningar, ofta kallade patchar.

FXB-filen innehåller en bank eller grupp av förinställningar som kan laddas in i ett VST-plugin.

Enstaka förinställda filer sparas som .FXP (FX Preset) -filer.


Hur man öppnar en FXB-fil

FXB-filer är pluginspecifika, så en FXB-fil som är gjord för ett plugin fungerar bara i det pluginet, och en annan öppnas i sitt eget plugin. Du bör veta vilket plugin förinställningen är för innan du bestämmer dig för hur du öppnar den.

Steinberg Cubase är ett program som stöder FXB-filer. Programvaran är inte gratis men det finns en 30-dagars testversion som du kan ladda ner för Windows och Mac. Ett annat program från Steinberg, som heter HALion, kan också öppna FXB-filer.

Sedan Cubase v4.0 har VST-förinställda filer (.VSTPRESET) ersatt FXB- och FXP-format, men du kan fortfarande öppna dem via den tidigare VST-plugin-mappen. Välj den SoundFrame -knappen och välj sedan FXB / FXP för att ladda FXB- eller FXP-filen.

Ableton Live, Cantabile Lite, Acoustica Mixcraft och IrfanView kan också öppna FXB-filer.

Om din fil definitivt är en FXB-fil, men ingen av de ovan nämnda applikationerna öppnar den, är det mycket troligt att det inte är en FX Bank-fil. Försök att öppna filen med en fritextredigerare för att inspektera rubriken i textdokumentet. Du kan hitta användbar information om formatet där.

I ett slags motsatt problem kan det hända att du har mer än ett program installerat som öppnar FXB-filer, men det som är konfigurerat att öppna dem som standard är inte det du vill använda. Lyckligtvis är det enkelt att ändra - se vår Hur man ändrar filassociationer i Windows-handledning för hjälp med att göra det.

Hur man konverterar en FXB-fil

De flesta filer kan konverteras till ett nytt format med en gratis filkonverterare, men FXB-filer är ett undantag. Vi har åtminstone inte hittat ett dedikerat konverterarverktyg av något slag som stöder dessa filer.

Men något du kan prova, som vi inte har mycket information om, är Wusik VM. Det borde kunna extrahera förinställda filer ur en FX Bank-fil och konvertera i huvudsak FXB till FXP.

Du kan också använda Steinberg Cubase för att konvertera en FXB-fil till det nyare VSTPRESET-formatet med Konvertera programlistan till VST-förinställningar alternativ. Den nya filen sparas i programmets VST 3-förinställda mapp.

Det är troligt att de andra programmen ovan också har något sätt att spara FXB-filen i ett nytt format, kanske till och med något annat än .VSTPRESET. Öppna bara filen i det programmet och, om det stöds, välj vad som helst Exportera or Spara som alternativ som förhoppningsvis finns (vanligtvis finns i Fil menyn) för att spara FXB-filen i något annat filformat.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Det mest troliga skälet till varför du inte kan öppna en FXB-fil just nu, efter att du har testat FXB-öppnare ovan, är att du inte har någon FXB-fil. Vad som förmodligen händer är att du helt enkelt felläser filtillägget och blandar det med en som ser likadan ut.

Till exempel använder Autodesk FBX Interchange-format filtillägget .FBX som ser väldigt mycket ut som FXB men de är faktiskt inte relaterade och kan inte öppnas med samma program. Om du verkligen har en FBX-fil kan du inte använda programmen som nämns på den här sidan för att öppna eller redigera den utan istället använda ett Autodesk-program.

Några andra filtillägg som du kan förvirra för en FXB-fil kan inkludera FXG (Flash XML Graphics eller FX Graph), EFX, FDX, XBM och FOB.


Lämna en kommentar