Vilken iPad ska du köpa och vilken ska du undvika


Söker du efter den bästa iPad att köpa? Här är några tips om vilka modeller som är värda att överväga och vilka du bör undvika

För några år sedan var det enkelt att köpa rätt iPad för dina behov. Du behövde bara vänta på att Cupertino skulle presentera en ny modell och köpa den senaste på marknaden. Idag är det inte så enkelt: det finns fem "familjer" av iPads på marknaden, och de tekniska egenskaperna hos de olika modellerna skiljer sig inte nödvändigtvis så mycket från varandra.

Det är alltså inte längre så enkelt att välja den bästa iPaden att köpa. Risken att köpa fel modell är därför större än du kanske tror. Du måste därför ta reda på vilken iPad som passar bäst för dina behov innan du köper den. Annars får du en enhet som inte passar dig (kanske är den för kraftfull, kanske är skärmen för liten) och du slösar bort pengar. Nu ska vi se vilken iPad du ska köpa och vilken du ska undvika till varje pris.

Den bästa iPaden med avseende på kvalitet/pris: iPad 9,7 tum (2018)

Om du kan hitta den på nätet eller i en Apple Store, köp den. Den "ursprungliga" sjätte generationens iPad har nyligen ersatts av en ny modell med en något större skärm (några tiondelar av en tum i diagonal) och stöd för Apple Keyboard, men i själva verket är de två modellerna identiska. Samma Soc (A10 Fusion), samma skärm, samma komponenter: skillnaderna är kort sagt minimala. Men inte när det gäller priset: den gamla iPad kan köpas för mindre än 300 euro, medan den sjunde generationens iPad börjar på 389 euro för Wi-Fi-versionen med 32 GB minne.


Den bästa iPad:n för dig som alltid är på språng: iPad Air 2019

Som namnet antyder är detta den mest "kompakta" och lättaste modellen som finns. Med en vikt på mindre än 500 gram och en tjocklek på bara 6 millimeter är det en av de mest kraftfulla modellerna som finns. 2019 års iPad Air, med sin 10,5-tumsskärm, drivs av A12 Bionic, samma SoC som finns i 2018 års iPhones. Detta är en extremt högpresterande SoC som kan leverera utmärkt prestanda och lång batteritid. Kombinera detta med stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard och du får en enhet som perfekt matchar behoven hos dem som alltid är på resande fot på jobbet och inte vill bära med sig för mycket vikt i väskan.


Den bästa iPad någonsin: iPad Pro 2019

Om du inte har några budgetproblem och letar efter det bästa som Cupertino-företaget har att erbjuda kan du inte annat än att välja en av de senaste iPad Pro som lanserats på marknaden. Särskilt den 12,9-tums iPad Pro anses allmänt vara den surfplatta som närmast är ett alternativ till bärbara datorer. Med stöd för tangentbord och mus kan den användas som en bärbar 2-i-1-bok, medan nya funktioner i iPad OS gör den allt mer lik en Macbook.

Den bästa iPad:n på resan: iPad Mini

Det finns en iPad-modell som är lättare och mer "bärbar" än Air. Det är den senaste iPad Mini som lanseras. Skärmen på 7,9 tum gör att den är tillräckligt "fickvänlig" för vad du än behöver, medan A12 SoC ger tillräckligt med datorkraft för vad du än behöver. Priset är dock inte direkt "mini": det börjar på 459 euro för 32 GB-versionen med Wi-Fi-anslutning.

Vilken iPad du bör undvika

Om dessa iPad-modeller är värda att utvärdera (om du vill köpa en) finns det också modeller som du bör undvika till varje pris. Och det är dessa produkter som du hittar till "fyndpriser" under flera erbjudanden, både på nätet och i fysiska butiker. Dessa inkluderar 9,7-tums iPads från femte generationen och nedåt, första till tredje generationens iPad mini och första generationens iPad Air.

Lämna en kommentar