WPS-fil (vad det är och hur man öppnar en)

De flesta filer med WPS-filtillägget är sannolikt Microsoft Works Document-filer, men WPS Writer-programvaran producerar också dessa typer av filer.

Microsoft Works Document-filformat avbröts av Microsoft 2006 när det ersattes av Microsofts DOC-filformat. De två liknar varandra eftersom de båda stöder rich text, tabeller och bilder, men WPS-formatet saknar några av de mer avancerade formateringsfunktionerna som stöds med DOC.

WPS står också för Wi-Fi Protected Setup, men det har inget att göra med dokumentfiler som beskrivs på den här sidan. Blanda inte heller en WPD-fil för den här.


Hur man öppnar en WPS-fil

Eftersom de flesta WPS-filer du hittar skapades förmodligen med Microsoft Works kan de verkligen öppnas av det programmet. Microsoft Works har dock avvecklats och det kan vara svårt att få en kopia av programvaran.

Om du äger en kopia av den senaste versionen av Microsoft Works, version 9, och behöver öppna en WPS-fil som skapats med Microsoft Works version 4 eller 4.5, måste du först installera gratis Microsoft Works 4 File Converter.

Lyckligtvis kan WPS-filer också öppnas med någon av de senaste versionerna av Microsoft Word. I Microsoft Word 2003 eller senare väljer du bara filtypen "Fungerar" i dialogrutan Öppna. Du kan sedan navigera till mappen som innehåller WPS-filen du vill öppna.

Beroende på vilken version av Microsoft Office du har och vilken version av Microsoft Works som WPS-filen du vill öppna skapades i, kan du behöva installera det kostnadsfria Microsoft Works 6-9 File Converter-verktyget innan du kan öppna WPS-filen i fråga.

Den kostnadsfria AbiWord-ordbehandlaren öppnar också WPS-filer, åtminstone de som skapats med vissa versioner av Microsoft Works. LibreOffice Writer och OpenOffice Writer är ytterligare två gratisprogram som kan öppna WPS-filer.

Om du har problem med att öppna en WPS-fil med någon av dessa metoder kan filen istället vara ett WPS Writer-dokument, som också använder WPS-tillägget. Du kan öppna dessa typer av WPS-filer med WPS Office Writer-programvaran.

Vår recension av WPS Office Writer

WPS Cloud är en onlineversion av WPS Office som kan öppna WPS-filen online.

Microsofts Word Viewer är ett annat alternativ om du bara behöver se WPS och inte faktiskt redigera den. Detta kostnadsfria verktyg fungerar också för andra dokument, som DOC, DOT, RTF och XML.

Hur man konverterar en WPS-fil

Det finns två sätt att konvertera en WPS-fil. Du kan antingen öppna den i ett av de WPS-stödda program som vi har listat ovan och sedan spara det till ett annat format, eller så kan du använda en dedikerad filkonverterare för att konvertera WPS till ett annat dokumentformat.

Med WPS Office Writer kan du till exempel konvertera WPS-dokumentet till DOC, DOCX, PDF, XML, WPT, HTML och andra liknande dokumentformat.

Om någon har skickat en WPS-fil till dig eller om du har laddat ner en från internet och du inte vill installera något av de program som stöder WPS, rekommenderar vi starkt att du använder Zamar eller CloudConvert. Det här är bara två exempel på gratis dokumentomvandlare som stöder konvertering av WPS till format som DOC, DOCX, ODT, PDF, TXT och andra.

Med dessa två WPS-omvandlare behöver du bara ladda upp filen till webbplatsen och sedan välja det format du vill konvertera den till. Ladda sedan ner det konverterade dokumentet tillbaka till din dator för att använda det.

När WPS-filen har konverterats till ett mer igenkännligt format kan du använda den utan problem i ordbehandlingsprogram och online-ordbehandlare.


Lämna en kommentar