3GP-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Skapad av 3GPP (3rd Generation Partnership Project), en fil med 3GP-filtillägget är en 3GPP Multimedia-fil.

Det här videokontainerformatet utvecklades med avsikten att spara på diskutrymme, bandbredd och dataanvändning, varför de ofta ses skapade från och överförs mellan mobila enheter.

Det är det standardformat som krävs för mediefiler som skickas med Multimedia Messaging Service (MMS) och Multimedia Broadcast Multicast Services (MBMS).

Filer i det här formatet kan ibland använda filtillägget .3GPP men de skiljer sig inte från dem som använder .3GP-suffixet.


3GP vs 3G2

Lifewire / Tim Liedtke

3G2 är ett mycket liknande format som innehåller vissa framsteg, men också vissa begränsningar, jämfört med 3GP-formatet.

Medan 3GP är standardvideoformatet för GSM-baserade telefoner använder CDMA-telefoner 3G2-formatet som anges av 3rd Generation Partnership Project Group 2 (3GPP2).

Båda filformaten kan lagra samma videoströmmar men 3GP-formatet anses vara överlägset eftersom det kan lagra ACC + och AMR-WB + ljudströmmar. Jämfört med 3G2 kan den emellertid inte innehålla EVRC-, 13K- och SMV / VMR-ljudströmmar.

Allt som sägs, när det gäller praktisk användning av endera, är program som kan öppna och konvertera 3GP-filer nästan alltid samma som kan fungera med 3G2-filer.

Hur man öppnar en 3GP- eller 3G2-fil

Båda filerna kan spelas på många olika 3G-mobiltelefoner utan behov av en speciell app. Även om det kan finnas vissa begränsningar kan 2G- och 4G-mobila enheter också nästan alltid spela 3GP / 3G2-filer.

Om du vill ha en separat mobilapp för att spela 3GP-filer är OPlayer ett alternativ för iOS, och Android-användare kan prova MX Player eller Simple MP4 Video Player (det fungerar trots sitt namn).

Du kan också öppna antingen multimediefiler på en dator. Kommersiella program kommer naturligtvis att fungera, men det finns också massor av freeware 3GP / 3G2-spelare. Du kan till exempel använda programvara som Apples gratis QuickTime-mediaspelare, gratis VLC-mediaspelare eller MPlayer-programmet.

Du kan också öppna 3G2- och 3GP-filer med Microsofts Windows Media Player, som ingår i Windows. Du kan dock behöva installera en codec för att de ska kunna visas korrekt, som den fria FFDShow MPEG-4 Video Decoder.


Hur man konverterar en 3GP- eller 3G2-fil

Om filen inte spelas upp på din dator eller mobila enhet kan du konvertera den till ett mer användbart format som MP4, AVI eller MKV med ett av dessa gratis videoomvandlingsprogram. En av våra favorit gratis videokonverterare som stöder båda formaten är Any Video Converter.

Zamzar och FileZigZag är två andra gratis filomvandlare som konverterar dessa typer av filer på en webbserver, vilket betyder att du inte behöver ladda ner någon programvara själv. Ladda bara upp 3GP- eller 3G2-filen till en av dessa webbplatser så måste du välja att konvertera filen till det andra formatet (3GP-till-3G2 eller 3G2-till-3GP) samt konvertera antingen till MP3, FLV, WEBM, WAV, FLAC, MPG, WMV, MOV eller till något annat populärt ljud- eller videoformat.

FileZigZag låter dig också välja den enhet du vill konvertera den till. Det här är verkligen användbart om du inte är säker på vilka format din enhet stöder eller vilket filtillägg filen ska ha för att den ska kunna spelas på din specifika enhet. Du kan välja mellan förinställningar som Android, Xbox, PS3, BlackBerry, iPad, iPhone och andra.

Du kan vanligtvis inte ändra ett filtillägg (som 3GP / 3G2-filtillägget) till ett som din dator känner igen och förväntar dig att den nyligen döpta filen ska vara användbar (byte av namn konverterar faktiskt inte filen). I de flesta fall måste en faktisk konvertering av filformat ske med en av metoderna som beskrivs ovan (en annan filkonverterare kan användas för andra filtyper som dokument och bilder).

Eftersom de båda använder samma codec kanske du har tur att byta namn på filen till en med .MP4-tillägget om den enhet du vill spela upp filen på är lite kräsen i det avseendet. Detsamma gäller för .3GPP-filer.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om filen inte öppnas just nu är det stor chans att du läser fel filtillägget och förvirrar ett annat format för det här. Vissa filändelser ser väldigt lika ut, vilket kan få en att tro att formaten liknar också.

Tyvärr är det inte alltid fallet. 3PE-filer kan till exempel vid första anblicken tycka ha något att göra med de format som beskrivs på den här sidan, men de är verkligen former som används av TurboTax.

G3, som används för faxbilder, kan också läsas fel som 3GP. En som ser mycket ut som 3G2 är 323, vilket är H.323 Internet-telefonifiler som används av vissa videokonferensapplikationer.

Om din fil inte slutar med de filtillägg som förklaras här, undersök bokstäverna / siffrorna som du ser för att lära dig mer om formatet och vilket program du behöver för att öppna eller konvertera det.

Lämna en kommentar