XPI-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En förkortning för Cross-Platform Install (eller XPInstall), en fil med XPI-filtillägget (uttalad "zippy") är en Mozilla / Firefox Browser Extension Archive-fil som används för att utöka funktionerna hos Mozilla-produkter som Firefox, SeaMonkey och Thunderbird.

En XPI-fil är egentligen bara ett bytt namn på ZIP-fil som Mozilla-programmet kan använda för att installera tilläggsfilerna. De kan innehålla bilder och JS-, MANIFEST-, RDF- och CSS-filer, samt flera mappar fulla av annan data.

XPI-filer använder stora bokstäver "i" som sista bokstaven i filtillägget, så förväxla inte dem med XPL-filer som använder versaler "L" - det här är LcdStudio-spellistfiler. En annan liknande filändelse är XPLL, som används för Pull-Planner-datafiler.


Hur man öppnar en XPI-fil

Mozilla Firefox-webbläsaren använder XPI-filer för att ge utökbarhet i webbläsaren. Om du har en XPI-fil drar du den bara till ett öppet Firefox-fönster för att installera den. Mozillas tillägg för Firefox-sidan är en plats du kan gå för att få officiella XPI-filer att använda med Firefox.

Mozillas tillägg för Thunderbird tillhandahåller XPI-filer för deras chatt- / e-postprogramvara Thunderbird. Dessa XPI-filer kan installeras via Thunderbird verktyg > Add-ons menyalternativ (eller verktyg > Extension Manager i äldre versioner).

Även om de nu har upphört, har webbläsarna Netscape och Flock, Songbird-musikspelaren och Nvu HTML-redigeraren alla stöd för XPI-filer.

Eftersom XPI-filer egentligen bara är .ZIP-filer kan du byta namn på filen som sådan och sedan öppna den i valfritt arkiv / komprimeringsprogram. Eller så kan du använda ett program som 7-Zip för att högerklicka på XPI-filen och öppna den som ett arkiv för att se innehållet inuti.

Om din XPI-fil inte är en plattformsplattform men du inte vet vad det kan vara kan du försöka öppna den i en textredigerare. Om filen är läsbar är din XPI-fil helt enkelt en textfil. Om du inte kan ta reda på alla orden, se om du hittar någon form av information i texten som kan hjälpa dig att avgöra vilket program som användes för att skapa XPI-filen, som du sedan kan använda för att undersöka en kompatibel XPI-öppnare .

Om du vill bygga din egen XPI-fil, läs mer om det i Mozilla Developer Network. En annan användbar källa är användarna på StackExchange.

Hur man konverterar en XPI-fil

Det finns filtyper som liknar XPI som används av andra webbläsare för att lägga till extra funktioner och funktioner i en webbläsare, men de kan inte enkelt konverteras till och från andra format för användning i en annan webbläsare.

Till exempel, även om filer som CRX (Chrome och Opera), SAFARIEXTZ (Safari) och EXE (Internet Explorer) alla kan användas som tillägg till respektive webbläsare, kan ingen av dem användas i Firefox och Mozillas XPI-fil typ kan inte användas i någon av dessa andra webbläsare.

Det finns dock ett onlineverktyg som heter Add-on Converter för SeaMonkey som försöker konvertera en XPI-fil som är kompatibel med Firefox eller Thunderbird till en XPI-fil som fungerar med SeaMonkey.

Om du vill konvertera XPI till ZIP, kom ihåg vad vi nämnde ovan om att byta namn på tillägget. Du behöver inte köra ett filkonverteringsprogram för att spara XPI-filen i ZIP-format.


Lämna en kommentar