IGS-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med IGS-filtillägget är sannolikt en IGES Drawing-fil som används av CAD-program för att spara vektorbilddata i ett ASCII-textformat.

IGES-filer är baserade på IGES (Initial Graphics Exchange Specification) och brukade vara en allmänt använd standard för överföring av 3D-modeller mellan olika CAD-applikationer. Men många program förlitar sig också på STEP 3D CAD-formatet (.STP-filer) för samma ändamål.

Vissa filer som slutar på .IGS kan istället vara Indigo Renderer Scene-filer som används av Indigos Renderer- eller RT-program. Efter att ha exporterats från ett 3D-modelleringsprogram som Blender, Maya, Revit, etc. importeras dessa IGS-filer till Indigo-programvaran för att skapa en fotorealistisk bild.

IGS är också en förkortning för tekniska termer som inte är relaterade till dessa filformat, som interaktivt grafikundersystem, integrerad gateway-server, IBM Global Services och integrerat spelsystem.


Hur man öppnar en IGS-fil

Du kan öppna en IGS-fil i Windows med:

 • IGS Viewer
 • eDrawings Viewer
 • ABViewer
 • AutoVue
 • SketchUp
 • Vector

En mängd andra IGS-filvisarprogram inkluderar:

 • Autodesk's Fusion 360
 • AutoCAD
 • CATIA
 • Solid Edge
 • SOLIDWORKS
 • Canvas X
 • TurboCAD Pro

Du kan behöva ett IGS-plugin med några av dessa program innan du kan importera filen. Om du till exempel öppnar IGS-filen i SketchUp, försök installera SimLab IGES-importören.

FreeCAD är en gratis IGS-öppnare för Mac och Linux. TurboCAD Pro- och Vectorworks-programmen länkade ovan kan också öppna en IGS-fil på macOS.

Det finns också IGS-tittare online som låter dig ladda upp din fil för att se den online. Autodesk Viewer, ShareCAD och 3D Viewer Online är några exempel. Eftersom dessa tjänster körs via en webbläsare betyder det att du kan använda dem för att öppna IGS-filen på Mac, Windows eller något annat system, inklusive mobila enheter.

Att öppna en IGS-fil i vissa program kanske bara är möjlig efter att den har konverterats till ett annat filformat som programmet kan läsa / importera. Se IGS-omvandlarna nedan för mer information.

Du kan också öppna en IGS-fil med vilken textredigerare som helst i vilket operativsystem som helst, men det är bara användbart om du vill se alla siffror och bokstäver som beskriver filen. Notepad ++ kan till exempel visa texten i en IGS-fil, men kom ihåg att du inte kan använda IGES Drawing-filen på normalt sätt genom att göra detta.

Om du har IGS-filen i Indigo Renderer Scene-filformat kan du öppna den på en Windows-, Mac- eller Linux-dator med Indigo Renderer eller Indigo RT.

Hur man konverterar en IGS-fil

De flesta av IGS-öppnare ovanifrån kan antagligen konvertera en IGS-fil till ett nytt filformat. eDrawings Viewer kan till exempel exportera din IGS-fil till EPRT, ZIP, EXE, HTM och ett antal bildfilformat som BMP, JPG, GIF och PNG.

CAD Exchanger är en IGS-omvandlare för macOS, Linux och Windows som stöder ett stort antal exportformat. Det låter dig konvertera IGS till STP / STEP, STL, OBJ, X_T, X_B, 3DM, JT, WRL, X3D, SAT, XML, BREP och några olika bildfilformat.

För att öppna din IGS-fil i Revit och liknande applikationer kan det först krävas att den finns i DWG-format. Du kan konvertera IGS till DWG med AutoCAD och några andra Autodesk-program, som Inventor, Maya, Fusion 360 och Inventor.

En IGS till DXF-konvertering kan också utföras med dessa Autodesk-program.

makexyz.com har en gratis IGS till STL-omvandlare online som du kan använda för att spara din IGES Drawing-fil i stereolithografifilformatet.

Försök använda Fil menyn i Indigo Renderer om du behöver konvertera den typen av IGS-fil till ett nytt filformat. Det finns troligen en Exportera or Spara som alternativ där.


Öppnar din fil fortfarande inte?

Om din fil inte öppnas med de program som nämns ovan eller inte kommer att spara när du försöker konvertera den med en IGS-omvandlare, försök dubbelkolla filtillägget. Se till att suffixet läser ".IGS" och inte bara något som stavas på samma sätt.

Till exempel kan en IGX-fil lätt förväxlas med en IGS-fil även om IGX-filer har ett helt annat filformat - iGrafx Document-format, och därmed kräver ett iGrafx-program för att öppna den.

Detsamma kan sägas för många andra filtillägg som IGR, IGC, IGT, IGP, IGN och IGMA.

Grundidén här är att se till att du undersöker program som kan öppna filen du faktiskt har. Om du till exempel har en IGT-fil och inte en IGS-fil, leta efter IGT-filöppnare, omvandlare etc.

Om du faktiskt har en IGS-fil som inte öppnas med något av programmen ovanifrån, kör den genom en textredigerare för att se om du kan hitta någon text i filen som ger bort filformatet eller programmet som användes för att bygga den.


Lämna en kommentar