CHW-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med filändelsen CHW är en kompilerad hjälpindexfil. Det skapas när flera kompilerade HTML-hjälpfiler (.CHM) slås samman.

CHM-filer är hjälpdokument som används av vissa program för att lagra frågor och svar om hur ett program fungerar eller vad de olika alternativen betyder. CHM-filer sparas i HTML-format, så de kan inkludera text, hyperlänkar och bilder och kan i allmänhet ses i vilken webbläsare som helst.

CHW-filer används då för att hålla en innehållsförteckning för informationen i de olika CHM-filerna samt referenser till platserna för CHM-filerna.

Normalt komprimeras inte CHW-filer, så de är vanligtvis ganska stora, men vissa program stöder komprimering till en mycket mindre filstorlek.


Hur man öppnar en CHW-fil

Om du skapar Windows hjälpfiler öppnar FAR HTML CHW-filer för redigering. Detta görs genom Skapa> Hjälp File Explorer ... meny. Detta program kan också komprimera CHW till en mindre filstorlek.

Om du bara har en CHM-fil och behöver öppna den för att läsa hjälpdokumenten, bör du kunna använda en webbläsare som Firefox eller Safari. Om det inte fungerar inkluderar andra program som kan öppna CHM-filer xCHM, WinCHM, ChmDecompiler, Help Explorer Viewer och ChmSee.

Om du råkar ha en CHW-fil som inte är en kompilerad hjälpindexfil, vilket är möjligt, är det osannolikt att något av programmen som nämns här kan öppna den. Det bästa du kan göra i den situationen är att öppna CHW-filen som en textfil med Notepad ++.

Ibland kan du dra ut nyckeltext ur filen som kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av fil det är (ljud, dokument, bild etc.) eller till och med vilket program som användes för att skapa det, vilket kan hjälpa dig att undersöka hur du öppnar den specifika CHW-filen.

Notera: Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna CHW-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppnat CHW-filer, se vår Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra den förändringen i Windows.

Hur man konverterar en CHW-fil

Om en CHW-fil kan konverteras till ett annat format är det förmodligen möjligt med FAR HTML-programmet som nämns ovan, men jag känner inte till någon form av dedikerat filkonverteringsverktyg som kan göra det. Du kan normalt använda en dokumentomvandlare för att konvertera filtyper som CHW, men det här formatet är inte detsamma som andra dokumentformat som PDF, DOCX, etc.

Men om du vill konvertera en CHM-fil istället (en kompilerad HTML-hjälpfil), till exempel PDF, EPUB, TXT eller andra textformat, kan du använda Zamzar-programmet. Ladda bara upp CHM-filen till den webbplatsen och välj sedan vilket format du vill konvertera den till.

En liknande webbplats, Online-Convert.com, bör konvertera CHM till HTML.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

En uppenbar anledning till varför filen inte öppnas beror på att du kanske läser fel filtillägget! Vissa filer använder ett suffix som liknar ".CHW" även om formaten inte har något gemensamt.

Du kan till exempel förväxla en CHW- eller CHM-fil med en som använder filändelsen .CHA eller .CHN, som inte fungerar på samma sätt som dessa hjälpfiler.

Några andra exempel inkluderar CHX- och CHD-filer, som är AutoCAD Standards Check respektive MAME Hard Disk Image-filer.

Samma koncept gäller CHM-filer. Du kanske verkligen använder en CHML-fil som tillhör filformatet Chameleon Encrypted Database och används med Krasbit-programvaran.


Lämna en kommentar